Патентното ведомство на Република България получи важно държавно признание в

...
Патентното ведомство на Република България получи важно държавно признание в
Коментари Харесай

Патентното ведомство с важни новини и държавно признание за Международния ден на интелектуалната собственост!

Патентното ведомство на Република България получи значимо държавно самопризнание в чест на Международния ден на интелектуалната благосъстоятелност, който чества от 2001 година насам по самодейност на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност

Председателят на институцията доктор Петко Николов разгласи на конгрес в постройката на ведомството, че България се стреми да направи стопанската система си новаторска.

" За постигането на тази цел, без никакво подозрение, се нуждаем от системата на интелектуалната благосъстоятелност с нейните функционалности и благоприятни условия за дейно икономическо и софтуерно развиване. Именно в изискванията на стопанска система, учредена на знанието, за каквато претендираме, че сме, интелектуалната благосъстоятелност играе извънредно значима роля за ефикасното обмисляне и реализацията на бизнес решенията и надлежно разрешава
компаниите да получат по-големи облаги от своята активност ", акцентира доктор Николов.

Председателят на Патентното ведомство означи, че дружно с регистрите от февруари 2018 година са стартирали и шест нови електронни услуги, създадени напълно за потребностите на актуалните и бъдещите представители по индустриална благосъстоятелност.

Председателят на Патентно ведомство доктор Петко Николов поздрави зам.-министър Борисов

" Още от деня на стартирането в деяние на новите услуги, ползата към тях е огромен и се следи ясно изразена наклонност те да са желания метод на заявяване от представителите по индустриална благосъстоятелност.
Новите услуги и регистри са естествено продължение на непрекъснатите напъните на ведомството да основава удобства за жителите и бизнеса посредством въвеждане на електронни услуги. В тази връзка бих желал да отбележа, че техният сбор към този момент е 35 (тридесет и пет) услуги, като за последните 4 години във ведомството има подадени над 15 000 електронни заявки, което съставлява близо 60% от общия брой декларирани услуги за този интервал ", уточни доктор Николов.

Председателят анонсира, че от месец май тази година Патентно ведомство ще вкара и още една нова електронна услуга, с която се дава опцията за търсене на фигуративни търговски марки. Новата електронна услуга употребява технология за различаване на изображения за намиране на сходни марки. Търсенето се прави въз основата на изображение, качено в системата, която прави съпоставяне с изображенията, предоставени от офисите, интегрирани към тази функционалност и подрежда резултатите по отношение на сходството им.
С тази функционалност търсенето на изображения в TMview може да помогне на потребителите преди подаване на заявление за регистрация на търговски марки, които евентуално могат да бъдат в спор с тяхната лична марка.

Зам.-председателят на Патентно ведомство Давид Сукалийски взе интензивно присъединяване в конференцията

" Безспорно, ясното разграничение сред комерсиалните марки е ключът към сполучливото заявяване на марка от потребителите. Функционалността за търсене на изображения в TMview посочва на потребителите евентуални спорове и им дава опция да дефинират вярно тактиката си по отношение на комерсиалната марка.
По отношение на комерсиалните марки би трябвало да отбележим, че като предпазен обект на интелектуалната благосъстоятелност, марката е самобитен аршин за несъмнено ниво на качеството и с изключение на рекламната функционалност, която извършва, способства за възстановяване на пазарната позиция на своя собственик. Регистрацията на марките в никакъв случай не е била наложителна, само че за фирмите, които желаят да се разрастват, записаната марка се трансформира в наложителен метод за гарантиране качество на бизнеса и основаване на марки. В тази връзка, на 01.12.2017 година, Патентно ведомство отбелязва самобитен празник, като записва 100 000-та подред марка, която е владеене на „ ЕЛАЦИТЕ-МЕД “ АД ", съобщи доктор Николов.

От думите му стана ясно, че през 2017 година във Ведомството са постъпили 4530 поръчки и са постановени 4294 решения за национална регистрация на марки, от които 4147 са от български и 383 от непознати заявители. За допускане на действието им на територията на Република България са постъпили 1577 интернационалните регистрации по реда на Мадридската конвенция и Протокола към нея. През годината от български заявители са подадени 173 поръчки за интернационална регистрация по реда на Мадридската конвенция и Протокола, както и 28 поръчки за териториално уголемение.

" Считано от 1 октомври 2017 година влезе в действие вторият стадий от измененията в режима на комерсиалните марки на Европейския съюз. Европейската промяна в комерсиалните марки цели по-точното и изцяло практикуване на правата на притежателите на търговски марки, като преди всичко отпадна условието за графично показване на марката в границите на Европейски Съюз. Според новия Регламент, това се прави с оглед “осигуряване на повече еластичност, като в същото време се подсигурява и по-голяма правна сигурност във връзка с средствата за показване на марките”. Това на процедура значи, че марката към този момент може да бъде показана не безусловно посредством графични средства, а във всяка подобаваща форма, като се употребява общодостъпна технология. Изискването е представянето да бъде направено по явен, прецизен, самостоятелен, елементарно наличен, разбираем, резистентен и справедлив метод. Практическото значение на изменението на европейско равнище е такова, че за първи път се разрешава регистрация на марки, които не могат да бъдат показани посредством изображение, като да вземем за пример мултимедийните марки. Освен това се улеснява заявяването на марки, за които графичното възпроизвеждане е допустимо, само че не е изключително уместно, като да вземем за пример триизмерните марки, така наречен марки на придвижване и изключително звуковите марки, като звуковата марка може да се показа да вземем за пример чрез аудио файл. Целта на промяната в тази й част е да вкара правилото “what you see is what you get” при визуализирането на марката ", безапелационен е доктор Николов.

Специален посетител на форума бе и зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, който приветства доктор Николов и сътрудниците му с думите:

" Темата за ръководството на правата на интелектуалната благосъстоятелност е изключително настояща през днешния ден - бързото развиване на технологиите постанова на бизнеса да се преориентира към нововъведенията, само че крайната цел за нас, като държавно управление, е постигането на образован напредък с развиване на изобретенията и образуване на стопанска система, учредена на знанието. В тази връзка поставяме старания за одобряване на културата на интелектуалната благосъстоятелност измежду бизнеса -основното предизвикателство пред дребните и междинни предприятия от другите браншове на стопанската система е да съумеят да покачат своята иновативност и да подобрят конкурентоспособността си на съответните пазари. Насърчаването на предприемаческата настройка и премахването на бариерите пред навлизането на концепциите на пазара, е обвързвано с използването на нови финансови принадлежности за новосъздадените и бързоразвиващите се предприятия, опростяване на стратегиите за научни проучвания и нововъведения и основаване на налични права върху интелектуалната благосъстоятелност ".


" Икономиката на знанието изисква мощна просвета и повече висококвалифицирани фрагменти. Инвестирането в ново познание изисква от предприятията не дребен финансов запас, заради което те би трябвало да бъдат подкрепени в своите старания. Затова се стараем да въведем механизми, които подтикват частните вложения. За това е необходим и първокласен разговор сред научните звена и бизнеса ", добави господин Борисов.

Събитието бе почетено и от Министерство на културата в лицето на Мехти Меликов, който също поздрави участниците в него.

Снимки Георги Колев

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР