Патентните спорове са неизменна част от конкуренцията между бизнеси. Но

...
Патентните спорове са неизменна част от конкуренцията между бизнеси. Но
Коментари Харесай

По-голямо ли е италианското село Болгери от България?

Патентните разногласия са неизменима част от конкуренцията сред бизнеси. Но през един съответен конфликт може да изведем доста по-широки заключения.
Италиански депутати в Европарламента желаеха българската марка виновност Bolgare да бъде заличена, и то откакто европейската патентна комисия отсъди противоположното. Според тях нашите виновност засягат интереса на италианската маза Sassicaia, която създава виновността Bolgheri, получили названието си от малко италианско селце, където преди епохи диря са оставили и българи. Разликите в названията и комерсиалния метод обаче са огромни: в ударенията при сричките (при нас е на " о ", при тях на “е " ), във включването на иконични графични знаци в етикетите на българските виновност, в разминаването им в пазарните ниши и доста други. За разногласието към патентоването на името и детайлите към този момент писахме - може да прочетете повече
Този въпрос ще бъде позволен юридически, само че той не е само подобен.
Погледнато в по-широк небосвод ясно се вижда, че българските марки наподобяват извънредно незащитени. Макар и с огромен авторитет във винопроизводството - никой не оспорва италианските обичаи и качество - въпросът за името е доста по-мащабен.
Най-общо ни се постанова да си представяме, че български бранд не би могъл да даде българско име на личното си произвеждане, тъй като село с 131 поданици в Италия употребява сходно и същото село би трябвало да има фонетично предимство над цяла страна. Нищо, че тя се назовава българска с доста повече - 7 милиона души и близо 1340 години история - учредения. А марките, които сполучливо изнасяме на открито, се броят на пръстите на едната ръка - и точно с помощта на тях сме натрупали някакъв интернационален авторитет и известност.
Как по-точно да се назове вино, създавано в България и за какво то да не може да употребява езиковата непосредственост със самата страна и народ? Особено когато е подчертало личната си неповторима и местна красота - с красивите шевици, природа, фолклор и история. И въпросът надалеч не е обвързван единствено с виновността. Ако български производител да вземем за пример реши да брандира българско бяло сирене, належащо ли е той да се преценява с всяка дребна област в света, в която по историческа наложителност и исторически обсег българите са оставяли диря?
Сега дано си представим по какъв начин, в случай че италианският брад надделее над българския за името, би изглеждала обстановката за всеки български производител, който желае да сътвори и изнася наш артикул. Той би трябвало деликатно да преглежда всички вероятни задгранични имена, които може би са употребявали сходни езикови корени. Да прерови всевъзможни вероятни каталози, с цел да се защищити - току-виж имал неблагоразумието да употребява името на страната си, без да знае, че други от други страни употребяват сходно. Накрая да се увери, че някъде в дългия лист от названия, въпреки всичко може да откри място под слънцето и със съществено нервно напрежение да се осмели да употребява родното. А след това да е постоянно подготвен на правосъдни борби и интернационалните разпри.
Толкова за всичко българско.
И за шевиците, над които висят закани - както да бъдат бродирани, по този начин и брандирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР