Път на комиците, казва народът. И не само нашият, но,

...
Път на комиците, казва народът. И не само нашият, но,
Коментари Харесай

Има такива прецеденти, а дали има такъв народ?

Път на комиците, споделя народът. И освен нашият, само че, да се ограничим с два образеца – и италианският, и украинският. Говорим за това, което публицисти и политически анализатори назовават изненадата на парламентарните избори на 4 април в България. Изненадващо.
Нека незабавно да кажем, че има такива прецеденти и то изумително сходни. През 2009 година в Италия комикът сътвори партията " 5 звезди ", през 2018 година партията завоюва 33% от италианските гласове. През 2019 година украинският комедиант и шоумен стана президент на страната.
Зеленски има личен медиен план " Студиа Квартал-95 ". Създател е на телевизионни и шоупрограми. Силата му като артист, както и на Грило, е. Който се разрови, може да откри още сходства с българина Слави Трифонов. Разликата е, че групировката на Трифонов се изстреля до втора политическа мощ към година и нещо след основаването си. На Грило му трябваха 10 години преди придвижване " 5 звезди " да стигне апогея си. На Зеленски – един мажоритарен избор. Любознателните могат да се запитат до каква степен потребна за Италия е била " 5 звезди " и до каква степен добър президент е Зеленски.
Приликите може би са и в друго – и трите фигури, тръгнали от политическата ирония и попаднали поради всенародната обич в действителната политика, са извънредно ярки. Толкова ярки, че към тях не виреят действителни политици.
Нека да помислим, знаем ли други имена, с изключение на тези на Грило и Зеленски, откроили се или развили по някакъв метод техните политически планове?
Колко от (които би трябвало да са гръбнак на неговата формация), са разпознаваеми? И какъв брой политическо съществуване им остава, в случай че го няма водача им? И какво са те без него?
От предизборната акция на " ИТН " не се разбра какъв е експертният капацитет на тази групировка, нито какво предлага, нито какво има намерение да прави, като попадне във властта. И до каква степен партията на Трифонов имаше предизборна акция? Изявите ставаха по телевизия " 7/8 ". От това и от изборния резултат се разбра, че тази телевизия се гледа у нас и в чужбина. Една ефирна телевизия може единствено да съжалява, че се лиши от шоумена Трифонов и неговия екип. Самият Трифонов, забележете, се впусна в политиката откакто беше лишен от наличие в съответната телевизия.
Но едно шоу, било то и политическа ирония, е едно, а действителната политика е друго. Тъкмо в действителната политика ще се разбере има ли подобен народ или има фенове на телевизия " 7/8 ".
Дали хората не помниха, че в началото името на партията беше " "? Отказалите да записват групировката с това име в действителност направиха услуга на Трифонов. От отрицателното " Няма такава страна " се стигна до позитивното " ИТН ". Е, по какъв начин да не изпаднат в трогване сънародниците ни в чужбина, изключително тези, чиято носталгия по родината се показва в музикални желания, олицетворявани от Слави Трифонов и неговия бенд? Факт е, че тъкмо негови медийни и музикални планове легитимираха чалгата. Интересно е и какви са професионалният и просветителният профил на гласувалите за " ИТН " у нас и в чужбина. Или по-просто казано, какво работят тези хора? И какво – другите, да вземем за пример тези, които са дали своят вот за втората в странство групировка - " Демократична България "? Но това е тематика за размисъл за социолозите, нека се сетят за нея откакто се начудят на изборния резултат.
Интересно е още какво ще прави " ИТН ", когато, в случай че ГЕРБ не сформира държавно управление, получи мандата като втора политическа мощ в Народното събрание? Дали е допустимо тогава да лъснат две неща – неналичието на подготвеност и на дарба да ръководят? Насред пандемия освен това, невиждана от доста време по света.
И нещо друго – в случай че за Трифонов са дали своят вот младите и умните, дано да се поразровят. Не чак в предишното. За малко да напишем по простъпка " Мутригруп ". Да си напомним и кой възпя момчетата " в черни облекла ", само че с " бели сърца ". Един от най-известните химни на мутрите.
Ако е правилно, че незнанието е като неприятната хигиена и не остава дълго прикрито, а паметта не е къса, нищо чудно да се случи крушение като в една от песните на Трифонов – " Тайсън Кючек ": " Седем-осем и ще си паднала... "
Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР