Пастор в Беларус получи две последователни присъди по 15 дни

...
Пастор в Беларус получи две последователни присъди по 15 дни
Коментари Харесай

Да се помолим за Украйна. Как пастор в Беларус беше осъден на един месец арест

Пастор в Беларус получи две поредни присъди по 15 дни арест поради апели към негови енориаши да се молят за Украйна и за политическите пандизчии в родината си.

Беларус е най-близкият съдружник на Русия и армията ѝ участваше в първите дни на съветската инвазия против Украйна, почнала през февруари 2022 година Беларуският водач Александър Лукашенко е определян като последният европейски деспот, защото режимът му преследва и репресира опозицията в страната.

Пастор Александър Зарецки е началник на евангелска черква в град Новолукомъл в североизточния район Витебск. Той беше арестуван на 23 февруари и наказан на 15 дни арест по обвиняване, че нарушава " разпоредбите за осъществяване на обществени събития.

На 5 март Зарецки е получил нова присъда за 15-дневен арест. Този път повода е молитва за Украйна, оповестява страницата във Facebook и канал в Телеграм " Християнска визия ".

Зарецки и неговите почитатели не за пръв път става обект на интерес от полицията в Беларус. През 2021 година пасторът беше обискиран, напролет на 2023 година той беше арестуван за " разпространяване на екстремистки материали ".

Документ, оповестен в на Националния център за правна информация на Беларус, хвърля повече светлина върху наличието на последното наказателно разпореждане против пастора.

В него се показва, че по време на своя църковна работа на 18 февруари " в наличието на жители, за изложение на своите обществено-политически ползи, [Зарецки] е направил следните изказвания ":
" Да се молим за тези, които са в пандизите по подправени аргументи " ; " Вижте по какъв начин висшите чиновници приказват едно, а по улиците хората виждат друго " ; " Да се помолим за Украйна, елате на молебствия за Украйна ".
Зарецки не се призна за отговорен и твърди, че цитатите в постановлението са извадени от подтекста. Местната полиция обаче е осигурила трима очевидци на проповедта му, които са удостоверили обвиняването.

От решението на съда излиза наяве, че официално пасторът още веднъж е приет за отговорен в това, че провел обществено събиране на хора без да е имал позволение от локалните управляващи.
  please wait Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР