Паста за зъби, течен сапун, прах за пране, препарат за

...
Паста за зъби, течен сапун, прах за пране, препарат за
Коментари Харесай

„Ще остана опаковка и в следващия си живот“ или как dm се грижи за природата

Паста за зъби, течен сапун, прахуляк за пране, препарат за разчистване – на баня, на кухня, на под... давали ли сте си сметка какъв брой доста опаковки минават през дома ни всеки месец? Умножете това по всеки апартамент в блока, по няколко индивида в апартамент и след това по популацията на всеки дребен или огромен град на тази планета. Получават се хиляди тонове пластмаса, огромна част от която неизбежно попада в природата – в Световния океан, в почвите, във въздуха даже. И преди човечеството да се е затрупало окончателно в опаковки, е добре да се попитаме – а какво можем да създадем, с цел да предотвратим тази злополука?

Разбира се, всеки човек самостоятелно може да предприеме стъпки към облекчение на неговия личен „ пластмасов принос “, като стартира да събира отпадъците си разделно и по този начин опрости пътя до преработването на другите материали. В по-широк проект обаче е нужен и огромен метод, в който се включва както международният, по този начин и локалният бизнес, тъй че отговорността към понижаване на пластмасовите боклуци да бъде споделена и да докара до действителни резултати.

Именно към това е ориентирана и обществена самодейност на магазини dm, наречена . Нейната цел е да поддържа устойчивото ползване и щаденето на запаси в производството, като по този начин освен се резервира цикълът на приложимост на скъпи опаковъчни материали, само че се работи и в посока на информиране на обществото по тематиката за разделното събиране на боклуци.

Кампанията започва през септември 2021 година и към края на 2022-ра резултатът е над 8 тона празни пластмасови опаковки, събрани в магазините на dm. Всеки, който желае и може, е добре пристигнал да занесе и своята празна опаковка, без значение от марката, в най-близкия магазин на веригата, като условието е тя да е бяла, светла или транспарантна и да има един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Това нормално са опаковки от душ гел, шампоан, еликсир, лосион, козметични артикули, почистващи и перилни препарати – задоволително е да ги събирате някъде вкъщи и всеки месец (или на какъвто интервал от време ви е удобно), да ги занесете в магазин на dm).

Събраните там опаковки се сортират и балират от Hamburger Recycling Bulgaria, а по-късно се транспортират до Германия, където биват преобразувани във първокачествен рециклат – той от своя страна по-късно влиза в производството на нови опаковки на артикули от марките на dm и по този начин процесът на произвеждане на опаковки става резистентен и щадящ към природата.

Голям дял от пластмасовите опаковки на артикули от dm марките към този момент се създават с висок дял рециклиран материал и са проектирани по този начин, че да могат да се рециклират още веднъж. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove да вземем за пример са направени от 50% рециклиран материал, като това изключва техните капачки.

В допълнение предходната есен веригата подари и 5000 дръвчета, както и сумата от 5000 лв.,  на Столична община, в интерес на проведената от тях залесителна акция  „ Новата гора на София “. Служителите на компанията способстваха и със засаждането на 1500 дръвчета по време на откриващото събитие на есенната залесителна акция през октомври 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР