Паспортът за ваксиниране срещу коронавирус да е медицински документ, който

Паспортът за ваксиниране срещу коронавирус да е медицински документ, който ...

Паспорът за ваксиниране засега няма да пречи на пътуването в ЕС


Паспортът за ваксиниране срещу коронавирус да е медицински документ, който не се изисква при пътуване. Това е мнението на част от лидерите на ЕС, които в четвъртък вечерта участваха във видеконференция. Според тях към момента това трябва да е политиката на ниво съюз. Отделните страни обаче могат да налагат ограничения на своя територия.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел лидерите подхождат предпазливо, защото на този етап не е ясно какви ще са последствията от използването на паспорта за ваксиниране.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че България е готова с електронен вариант на документа. Въвеждането му обаче може да противоречи на принципа за свобода на движение на хората, каза той.

"Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение", каза той.

Заради новия щам на коронавируса някои страни налагат допълнителни мерки. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се обмисля дори затваряне на вътрешните граници.

Източник: mediapool.bg