Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий: "Възлюбени в

...
Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий: "Възлюбени в
Коментари Харесай

Пасхално послание на Врачанския митрополит Григорий

Пасхално обръщение на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий:
"Възлюбени в Господа рожби на светата и богохранима Врачанска епархия,
В деня на Христовото Възкресение, ден на светлина и неземна наслада за всекиго от нас, за целия свят и цялото създание, празният гроб на нашия Господ и Спасител още веднъж е нашето най-ярко и изрично удостоверение за вярата ни в тържеството на живота. За светлата вяра, с която живеем и се спасяваме, и за онази неизтощима обич, с която Бог отвека ни е възлюбил. За онази цялост на любовта, заради която Той ни е призовал към съществуване – с цел да имаме в себе си живот (Иоан 10:10), която Сам ни е посочил (Иоан 15:14-15) и която ни е завещал като най-сигурен симптом за това, че сме Негови възпитаници (Иоан 13:35). Тази обич, която надълбоко в себе си всеки от нас има, дружно с вярата и вярата, които пазим в нашите сърца, и през днешния ден още веднъж ни твърдят в нашата наслада и ние ликуваме, тъй като, ето:
Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък!
Кръстът и празният Гроб на нашия Господ, слязъл от Небесата и приел човешката природа, с цел да я излекува от заболяването на прегрешението, да я избави от гибелта и тлението и да я обòжи в тайнството на богочовечеството, са освен основополагащи обстоятелства от свещената история. Те са и единственият явен и меродавен отговор на всички наши въпроси, които чисто по човешки ние в никакъв случай не можем да разрешим; на всички премеждия и мъчителни усложнения, с които живеем в този развален от грехопадението на прародителите свят. Възкресението е върхът и кулминационната точка на цялото Божие домостроителство, на цялото богочовешко дело, осъществявано в продължение на дългите и изпълнени с упования дни и години, епохи и хилядолетия на епохата на Стария Завет на Бога с човечеството. Във Възкресението е основанието и залогът освен за персоналното възкресение на всекиго от нас, само че и за обновлението на цялото създание. Както грехопадението на първия Адам донесе отровата на прегрешението и гибелта, с цел да болести с нея освен индивида, само че и всички твари, по този начин и с Въплъщението, Кръстната гибел и Възкресението на Богочовека Иисус Христос, Новия Адам, изгря вярата за изцерението, за помиряването ни с Небесата и за обновлението на всичко, и към този момент тварите „ с неспокойствие ожидат прославянето на синовете Божии “ (Рим. 8:19).
Това възхваляване е отворена опция пред всекиго от нас, благословена от Бога наша задача и свята цел на нашето битие. В него Божият облик, съгласно който сме сътворени, намира своето цялостно и дефинитивно реализиране – в уподобяването ни на нашия Творец (Мат. 5:48). Така ни учи Сам Господ, по този начин проповядва и призваният персонално от Него (Гал. 1:1) деятел: плодът от нашия живот да бъде „ … светост, а краят – живот безконечен “ (Рим. 6:22).
Мирът и любовта на възкръсналия поради нас и поради нашето избавление Господ и Спасител наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!
Христос воскресе! "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР