Парвовирус В19 е вирус, който причинява често срещано детско заболяване,

...
Парвовирус В19 е вирус, който причинява често срещано детско заболяване,
Коментари Харесай

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Парвовирус В19 е вирус, който предизвиква постоянно срещано детско заболяване, наричано още " пета болест " или " еритема инфектиозум "

(Във видеото може да научите повече за: Как да намалите риска от заразяване с коронавирус)

Само преди няколко дни дете на 3 години и половина умря в Гърция поради тежката болест. Националната организация за обществено здраве подаде сигнал до медицинските асоциации в южната ни съседка за растеж на болестите с парвовирус измежду децата в детските градини в Солун.

Но какво знаем за този гибелен вирус?

Симптоми: 

Около 2 от 10 души, които се заразяват с този вирус, нямат признаци.

Когато се появят признаци на зараза с парвовирус В19, те нормално са леки и могат да включват следното:

- Треска
- Главоболие
- Кашлица
- Болки в гърлото
- Обриви
- Болки в ставите

Обриви
Дясната страна на лицето на това момче демонстрира признаци на еритема инфектозум или заболяването на Пети.
Най-честият обрив, обвързван с зараза с парвовирус В19, е аленият обрив по лицето, именуван още обрив на " ударената буза ". Този обрив нормално се появява няколко дни след първичните признаци, изброени нагоре. Той е по-често срещан при деца, в сравнение с при възрастни.

Can humans develop heart worms like in (canine) but human parvovirus (5th disease) when auto immunity is compromised? Just a question
— Patriot4Good (@MtTryon)
Ако имате зараза с парвовирус В19, може да получите втори обрив няколко дни по-късно по гърдите, гърба, седалището или ръцете и краката. Обривът може да е сърбящ, изключително по стъпалата на краката. Той може да бъде с друга активност и нормално изчезва за 7 до 10 дни, само че може да се появява и изчезва в продължение на няколко седмици. Когато стартира да изчезва, той може да наподобява като дантела.

Болезнени или подути стави

Ако имате зараза с парвовирус В19, може да получите болежка и отичане на ставите. Това се назовава синдром на полиартропатията. Той е по-често срещан при възрастни, в сравнение с при деца, и може да се появи по-често при дами. Някои възрастни с зараза с парвовирус В19 може да имат единствено мъчителни стави, нормално в ръцете, краката или коленете, и да нямат други признаци. Болката в ставите нормално продължава от 1 до 3 седмици, само че може да продължи месеци или повече. Обикновено тя отминава без дълготрайни проблеми.

Усложнения

Инфекцията с парвовирус В19 нормално протича леко при деца и възрастни, които другояче са здрави. При някои хора обаче тя може да аргументи съществени здравословни затруднения, засягащи нервите, ставите или кръвоносната система. Установено е, че при някои пациенти с избрани кръвни нарушавания или с отслабена имунна система тя провокира мощно намаление на кръвната картина (анемия).

Диагноза

Лекарите постоянно могат да диагностицират " петата болест " единствено като видят обрив по лицето на пациента. Няма обикновен лабораторен тест за диагностициране на зараза с парвовирус В19.

Превенция

Измиване на ръцете

Не съществува ваксина или лекуване, които могат да предотвратят заразяването с парвовирус В19. Можете да предпазите себе си и другите от парвовирус В19, като предприемате ежедневни превантивни ограничения, като да вземем за пример:

- Често мийте ръцете си със сапун и вода
- Покривайте устата и носа си, когато кашляте или кихате
- Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си
- Избягвайте непосредствен контакт с заболели хора
- Останете у дома, когато сте заболели

Важно е да се съблюдават общоприетите практики за надзор на инфекциите, с цел да се предотврати разпространяването на парвовирус В19. 

Лечение

Инфекциите с парвовирус В19 нормално са леки и минават сами. Заболелите нормално се възвръщат изцяло. Лечението нормално включва облекчение на признаците, като тресчица, сърбеж и болки и отичане на ставите.

Хората, които имат затруднения от зараза с парвовирус В19, и тези, които са инфектирани по време на бременност, би трябвало да се извърнат към своя снабдител на здравни услуги, с цел да се дефинира дали е належащо в допълнение клинично лекуване.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР