Първото заседание по делото за фалита на Евроинс Румъния“ е

...
Първото заседание по делото за фалита на Евроинс Румъния“ е
Коментари Харесай

Първото съдебно заседание по делото за фалита на Евроинс Румъния“ ще бъде на 28 април

Първото съвещание по делото за банкрута на „ Евроинс Румъния “ е планувано за 28 април, оповестява румънската новинарска телевизия Диджи 24.

Органът за финансов контрол (ASF) отдръпна лиценза за активност на „ Евроинс Румъния “ на 17 март, с което маркира четвъртия банкрут на пазара на застраховки в Румъния след този на „ Астра “, „ Карпатика “ и „ Сити иншурънс “, напомня малкия екран. В момента, в който бе взето решението, „ Евроинс Румъния “ имаше към 2,5 милиона клиенти в страната.

От момента на издание на решението на Органа за финансов контрол в Официален вестник на 22 март, застрахованите в компанията лица се насочват за заплащания или възобновяване на застрахователни награди към Застрахователния гаранционен фонд (FGA). На 11 април „ Евроинс Румъния “ разгласи, че ще оспорва решението на Органа за финансов контрол в съда.

Първото съвещание по делото за банкрута на „ Евроинс Румъния “ е планувано за 28 април. Органът за финансов контрол е измежду кредиторите, дружно с други компании. На това съвещание ще се преглежда и жалбата на „ Евроинс Румъния “ против решението на Органа за финансов контрол. 

Към момента полиците, издадени от „ Евроинс Румъния “, са към момента годни, разяснява Диджи 24. Полиците ще бъдат годни и 90 дни след изговаряне от съд на дефинитивно решение за започване на процедура по банкрут. След дефинитивно решение за оповестяване на банкрут има период от още 90 дни, в който потърпевши или клиенти могат да предявяват вреди в Застрахователния гаранционен фонд.

От 17 март до 23 април Застрахователният гаранционен фонд е получил 8939 искания за погашение на вреди от страна на евентуални кредитори на „ Евроинс Румъния “. От тях Застрахователният гаранционен фонд е приел 6317. 

В същия интервал Застрахователният гаранционен фонд е получил 54 590 претенции за заплащания. От тях са регистрирани 16 743 претенции за погашение на обезщетения/възнаграждения, както и 6140 претенции за възобновяване на награди. Регистрирани са общо 22 883 претенции.

Предишните три банкрута на застрахователния пазар в Румъния през последните 8 години означаваха големи компенсации, изплатени от Застрахователния гаранционен фонд, отбелязва малкия екран. Плащанията по тях още не са завършили, показва Диджи 24.

Телевизията напомня, че по отношение на първия огромен банкрут на румънския пазар – този на „ Астра “ през 2021 година, Върховният съд оневини всички обвинени по делото, макар че през 2019 година бяха издадени неоправдателни присъди на първа инстанция.

Единственото дело, по което има дефинитивни неоправдателни присъди, е това за банкрута на „ Карпатика “. През 2017 година съдът издаде присъди сред 10 месеца и 5 години и шест месеца затвор. Бяха наказани петима шефове на застрахователната компания, а всички членове на Органа за финансов контрол бяха оправдани, напомня Диджи 24.

Най-скорошното следствие е обвързвано с банкрута на „ Сити иншурънс “. Прокурорите са получили тъжби от Органа за финансов контрол още преди две години. Към момента са формирани две досъдебни производства в Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма, само че досега не е открит нито един обвинен.

Във връзка с банкрута на „ Евроинс Румъния “ прокурорите в Главна прокуратура са получили предходната година една тъжба, само че досега не са събрани задоволително доказателства, с цел да бъдат повдигнати обвинявания против някого, осведоми Диджи 24.

Цената на банкрута на „ Астра “ възлиза на над 550 милиона леи (над 111 млн. евро) – средства, платени от Застрахователния гаранционен фонд. Фалитът на „ Карпатика “ коства други 498 милиона леи (над 100 млн. евро), а този на „ Сити иншурънс “ се обрисува като злополучие. В допълнение към всички тези разноски ще дойдат и заплащанията при положение на банкрут на „ Евроинс Румъния “, отбелязва Диджи 24.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР