Първото заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на

...
Първото заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на
Коментари Харесай

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН за насилието в Тигре приключи без приемане на обща декларация

Първото съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на спора в етиопския щат Тигре, принудил над 40 000 души да избягат в прилежащ Судан, завърши тази нощ, без да бъде призната обща декларация, съобщи Франс прес, като се базира на дипломатически източници.

"Република Южна Африка изиска време, с цел да може нейните емисари да проведат съвещания и да се допитат до Африканския съюз (АС). Една декларация би могла да усложни обстановката ", изясни южноафрикански посланик, поискал да остане неизвестен.

"Европейците показаха безпокойството си, осъдиха насилието на етническа основа и желаеха отбрана на цивилните ", сподели от своя страна европейски посланик, също поискал да резервира анонимност.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик акцентира, че Апелативен съд е на първа линия в интернационалните старания за разрешаване на рецесията в Тигре и че генералният секретар Антониу Гутериш поддържа този метод.

В изказване организацията "Хюман райтс уоч " прикани Организация на обединените нации да стартира следствие за нарушаванията на човешките права и дискриминирането към етническите групи в Етиопия.

Същевременно в изказване на посланик номер едно на Европейския съюз Жозеп Борел се споделя, че сраженията сред етиопските федерални сили и районните сили в Тигре съществено дестабилизират източноафриканския район и спорът би трябвало да спре, съобщи Ройтерс.

Адис Абеба разказва сраженията, лишили живота на стотици хора от 4 ноември до момента, като вътрешен въпрос, обвързван с правоприлагането. Премиерът на Етиопия Абий Ахмед акцентира през днешния ден, че страната отхвърля всякаква интервенция във вътрешните ѝ работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР