Първото заседание на парламента започна и все още не е

...
Първото заседание на парламента започна и все още не е
Коментари Харесай

Къде се припокриват и разминават позициите на партиите за председател на НС, правителство и приоритети

Първото съвещание на Народното събрание стартира и към момента не е свършило. Препъвайки се в първия опит за избор на ръководител, партиите, показани в 49-ото Народно заседание обрисуваха позициите си по главните парламентарни задания.



Председател на Народното събрание

От ГЕРБ-СДС упорстват да се съблюдава обичайна парламентарна процедура и най-голямата политическа групировка да излъчи първият измежду равни. От ГЕРБ-СДС оферират за поста Росен Желязков.



От " Продължаваме Промяната - Демократична България " гласоподават " въздържал се " за Желязков и оферират ръководителят на Народното събрание да се ротира сред първия и втория. За да се съблюдава Конституцията оферират първите два месеца (срокът предстои на обсъждане) да се избере претендентът на ГЕРБ-СДС. В " джентълменско съглашение " да е уговорено по кое време той ще подаде оставка и за идващ ръководител да се избере, посочен от втората групировка претендент. И споделят, че в случай че се одобри този принцип, те ще предложат Никола Минчев.



От " Възраждане " издигат кандидатурата на Петър Петров, срещу са предлаганата от " Продължаваме Промяната - Демократична България " ротация. Отказват да поддържат и различен претендент.

От Движение за права и свободи признават правото на най-голямата групировка ГЕРБ-СДС да уточни ръководител на Народното събрание. За кандидатурата на Росен Желязков обаче, гласоподават " въздържал се " и не издигат собствен претендент за поста. Противопоставят се на предлагането за ротация, като го назовават противоконституционно и споделят, че в нито един народен парламент на европейска страна няма такава процедура.



От " Българска социалистическа партия за България " също поддържат правото на първата групировка да предложи ръководител. Казват обаче, че отговорност на ГЕРБ-СДС е да откри поддръжка и също гласоподават " въздържал се " за кандидатурата на Росен Желязков. След среща с Бойко Борисов, Корнелия Нинова разгласи, че няма да поддържат Желязков и при последващи гласувания. От левицата също са срещу предлагането за ротация на поста ръководител на Народното събрание.

От " ИТН " застават на позицията, че ръководителят на Народното събрание би трябвало да бъде от най-голямата групировка. Те единствени, с изключение на ГЕРБ-СДС, гласоподаваха " ЗА " Росен Желязков. От партията на Слави Трифонов също са срещу ротационната промяна на парламентарни ръководители.

Правителство

От ГЕРБ-СДС споделят, че с първия мандат сигурно ще предложат конструкция и състав на държавно управление. Бойко Борисов заявява, че " Вариант А " е да направи съдружен кабинет дружно с " Продължаваме Промяната - Демократична България " и до момента в който не бъде изчерпана тази опция за кабинет с други партии няма да беседва. Борисов споделя обаче, че има и " Вариант Б " да предложи държавно управление на малцинството. Пред публицисти, той уточни и " Вариант В " - съставът на служебния кабинет да бъде препоръчан и гласуван като постоянен кабинет, излъчен от Народното събрание. обаче, отхвърли такава опция.



" Продължаваме Промяната - Демократична България " споделят, че сега отговорността за сформиране на кабинет е на първата политическа мощ. Отхвърлят всякаква опция да поддържат държавно управление с мандат или присъединяване на ГЕРБ-СДС. Казват, че при връчването на втори мандат ще предложат тяхно държавно управление на малцинството.

От " Възраждане " ще поддържат само кабинет с мандат на партията на Костадин Костадинов и ще гласоподават срещу всяко друго предложение за държавно управление.

От Движение за права и свободи споделят, че държавно управление би трябвало да има и са подготвени на диалози. Не декларират предварителна поддръжка или отвод на такава нито с първия, нито с втория мандат. Акцентират, че в Народното събрание е необходим разговор и приканват да се сформира " евроатлантическо " болшинство, като акцентират, че то може да бъде даже конституционно.

От " Българска социалистическа партия за България " споделят, че отговорността за държавно управление е на първите две парламентарни сили - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България ".



От " ИТН " са на мнение, че държавно управление би трябвало да има. Казват, че със своите 11 депутати няма решителен глас, само че ще бъдат поръчител, че държавното управление ще бъде следено от Народното събрание.

Приоритети

Още във втория ден на Народното събрание двете най-големи обединения направиха " дребна, само че първа крачка напред ". Определиха общи законодателни цели и даже образуваха обща работна група, която да работи по тях. Дадоха и невиждан общ брифинг, на който един до различен застанаха Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и акад. Николай Денков от " Продължаваме Промяната - Демократична България ". Изготвянето на обща законодателна стратегия обвързаха и с избора на парламентарен ръководител.

От ГЕРБ-СДС оферират като съществени цели икономическото възобновяване,овладяването на инфлацията, ниския бюджетен недостиг. В законодателната стратегия споделят, че би трябвало да бъдат признати законите, които имат отношение към приемането ни в Шенген и еврозоната, Плана за възобновяване и резистентност и правосъдната промяна. От партията на Борисов са срещу приемането на бюджет, в случай че няма формирано държавно управление. Аргументът им е, че при възможни нови избори през лятото, бюджетът ще бъде подложен на популистки напън за повече разноски, за които няма да има задоволително доходи.



От " Продължаваме Промяната - Демократична България " са на противоположното мнение за Бюджет 2023. Те споделят, че той би трябвало да бъде признат и да не бъде привързан със съставянето на постоянен кабинет. По отношение на законодателните цели - те съответстват с тези на най-голямата партия. Двете обединения - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България " даже за няколко часа съумяха да образуват обща работна група, да уточнят законопроектите, които да бъдат признати през първата парламентарна сесия и даже да слагат период до идващата сряда, тези закони да бъдат готови.

От " Възраждане " се оповестиха за опазване на лв. и финансовата самостоятелност. Обявяват се срещу подпомагането на Украйна. Искат и предоговаряне на връзките ни с Европейския съюз.



От Движение за права и свободи също поддържат законите за Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване и резистентност. Казват, че би трябвало да има постоянен кабинет с явен период на деяние, който да подсигурява, че страната няма да се отклони от евроатлантическия си курс.

От " Българска социалистическа партия за България " също се афишират за нуждата от работещи парламент и държавно управление. Обявяват се срещу всеки опит за повишение на налози и желаят по-високи приходи. И лявата партия е срещу изпращането на военна помощ за Украйна.



фотоси: Десислава Кулелиева (БНТ) и БГНЕС

От " ИТН " са най-лаконични. Казват, че този път ще създадат всичко допустимо този парламент да работи и да взема решение рецесиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР