Първото заседание на 45-ия парламент ще се проведе в старата

...
Първото заседание на 45-ия парламент ще се проведе в старата
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът

Първото съвещание на 45-ия парламент ще се организира в остарялата постройка. Това взеха решение представители на парламентарните сили, определени на последните избори.

В " Денят стартира " преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров разяснява, че това решение е хубаво, само че предвижда разногласия по въпроса къде да заседава по принцип Народното събрание.

" Става въпрос за една историческа последователност и е хубаво откриването на пленарните сесии или по други тържествени мотиви съвещанията да се организират в историческата постройка на Народното събрание, само че на мен ми се коства, че тук ще се отиде до едни безплодни разногласия за това къде да заседава въобще Народното събрание, защото сега имаме две пленарни зали ".

По думите му, е наложително на следващия ден да се избере ръководител, защото ролята на най-възрастния депутат е да открие първото тържествено съвещание, да управлява полагането на клетва и да управлява процедурата по избирането на ръководител на Народното събрание.

Народните представители, които са заболели и под карантина, може да вземат участие отдалечено в полагането на клетва, само че за тази цел на първото съвещание Народното събрание би трябвало да одобри особено решение, което да продължи действието на решението от предходното Народно заседание. А след това те ще подпишат и клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата на Народното събрание.

Другият вид, съгласно професора, е да положат клетва по-късно.

" Но в случай че те не положат клетва на това първо съвещание, въпреки всичко става въпрос за забележителен брой народни представители, това би могло да повлияе върху вземането на виновното решение за избиране на ръководител на Народното събрание, на практика тези хора ще бъдат лишени от опцията да гласоподават на първото съвещание за избор на управление на Народното събрание ", изясни той.

По традиция най-голямата парламентарна група излъчва ръководител, само че има случаи и проблеми в предишното, когато ръководителят на Народното събрание се излъчва от други парламентарни групи според от това какво болшинство ще се реализира и какво съгласие в обрисувалите се парламентарни групи.

" Най-вероятно ще се съблюдава традицията и всички партии и обединения, които са минали бариерата от 4%, ще образуват независими парламентарни групи, несъмнено, би трябвало да бъде продължено действието на парламентарния устав на 44-ото Народно заседание. Надали 45-ият парламент още на първото си съвещание ще одобри собствен личен устав ", разяснява проф. Киров.

Преди консултациите на президента, първо, би трябвало да се образуват парламентарните групи, и на второ място, настоящото държавно управление би трябвало да подаде оставка официално пред Народното събрание. Едва тогава се пристъпва към процедурата за образуване на ново държавно управление и могат да стартират неотложно консултациите на президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР