Първото тримесечие на годината донесе растеж на пазарите, макар и

...
Коментари Харесай

Какво стои зад силата на долара и разпродажбите на златото

Първото тримесечие на годината донесе напредък на пазарите, въпреки и с малко спиране при някои активи и обособени акции. Всички вложители чакаха цунами от пари, което да залее другите активи и да докара до напредък на цените им. Една част от тях трябваше да бъдат чековете за битка с пандемията, друга - парите от централните банки. Но както се оказа, тези упования бяха прекомерно оптимистични - американците не вложиха толкоз, колкото бяха предварителните оценки, а Федералният запас в действителност понижава салдото си с дребни стъпки. Въпреки това S&P 500 се повиши над 4000 пункта и тотално отхвърли заплахата от растящите лихви по облигациите.

Растящите браншове направиха промяна, която се видя най-силно в обичаните на спекулантите акции. Tesla падна с 40%, а Apple с съвсем 20%. Това не е учудващо поради мощния им напредък от дъното през април до момента. Но растящите бумаги отстъпиха място на по-малките компании, на браншове като финансите и добива. Причината е в предстоящата инфлация, която изстреля нагоре цените на суровините и на доходността на облигациите. А по-висок приход на дълготрайните бумаги значи и повече облаги за банковия бранш, където порастват лихвените маржове. Щатският $ завоюва от финансовите потоци към Съединени американски щати, тъй като стартира да се трансформира в по-високодоходна валута. Но има още една причина за положителното показване на $ и тя е се крие в прекалено отрицателните настройки. Преди няколко месеца вложителите залагаха най-агресивно в поддръжка на огромните софтуерни компании и на спад на $.
Какво значи повишаването на щатската валута?
Със сигурност не подсказва боязън и бягство към сигурни активи. Поскъпването на $ се усети най-силно против японската йена и швейцарския франк. Това са две валути, с които всекидневно се финансират позиции на ливъридж. Затварянето им по неотложност най-вероятно се е отразило и на софтуерните акции, където са били ориентирани част от вложенията. Фалитът на хедж фонда Archegos Capital евентуално е разследване на сходен вид спекулации. Една от разпродадените на пожар акции - ViacomCBS, - падна от 100 $ до 44 след разпродажба от банките, които са финансирали покупките. И след този спад цената се намира там, където беше в средата на януари тази година.

Archegos сигурно е значимо събитие за пазарите, като някои оценки за загубите даже надвишават 100 милиарда $. Интересното е, че този банкрут и изсипването на блокове от акциите за милиарди долари не се придвижи върху целия пазар, нито върху стабилността на финансовата система. Той остана относително неусетен измежду обществеността. Не мога да пропусна, обаче, съвпадението с Bear Stearns и март 2008 година, когато капиталовата банка срещна ликвидни компликации и пазарът не ѝ даде пари. Тогава банката избави два свои фонда, които бяха първите жертви на срутва на ипотечните бумаги. Сега имаме хедж фондове, които губят големи суми при първите относително умерени придвижвания в противоположната посока.

Ръстът на щатския $ остава към момента промяна на спада му преди този момент. Той може да продължи по-дълго и по-силно. Обръщането на валутния пазар от 2017 година е реалност, като дълготрайните вероятности за амортизация на щатския $ не са се трансформирали значително. Но както и през 2008-2011 година при образуването на върха на еврото, контра-тренд корекциите бяха доста мощни. Единственият фактор, който може да срине единната валута даже под предходните дъна, е огромна финансова рецесия и бягство към безрискови активи - сюжет с дребна възможност.
И отражението му върху златото
Златото е жертва на растящия приход по облигациите и на инфлацията, която към момента не се повишава с такива мощни темпове, каквито са страховете на вложителите. Ценовият напън се усеща в суровините и при петрола, само че инфлацията надали ще се повиши над 2.5-3% в обозримо бъдеще. Сега е 1.7% в Съединени американски щати, колкото е и доходността по 10-годишните държавни облигации. След изключване на въздействието на цените на храните и горивата е измерена инфлация от 1.3%. Това е ниско равнище и не тормози банкерите, като в това време демонстрира и позитивен действителен приход от вложенията. Ето за какво златото върви надолу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР