Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено

...
Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено
Коментари Харесай

Природолюбители популяризират със спортно постижение идеята за по-чисто море

Първото прекосяване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше осъществено от двама българи тази седмица.

Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха дистанцията от близо 300 километра от най-северната до най-южната точка на родното Черноморие за 3 дни. Те потеглиха на 18-и септември от Дуранкулак и дойдоха на 20-и септември в Резово. В първата права - до Варна, неустойчив вятър забави хода им. На идващия стадий - до Обзор, щета в мотора на главната съпътстваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния сектор - Бургаския залив. Тази част от трасето беше най-сложна, защото заливът е доста врязан във вътрешността в сушата и се наложи да бъде прекосен отдалеко - непосредствено от нос Емине към Созопол.

Предизвикателството, наречено Wind2Win, е част от акцията “Черно море, свободно от пластмаса ”, чието начало беше сложено през юни с почистването на плаж “Перла ”, Приморско. Двамата уиндсърфисти бяха придружавани от екип от морски биолози, които снеха проби, набелязаха местата с плаващи морски боклуци и записаха наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде завършена екокартина на морската вода, с цел да бъдат взети ограничения за справяне с казуса с пластмасовото замърсяване и за привличане на публично внимание.

Организаторите приканиха всички, които милеят за чиста природа, да се включат в почистването на плаж “Ветеран ” във Варна предходната неделя.

Илияна Стоилова описа в Хоризонт до обед ", че при първото разчистване са били събрани 70-80 чувала боклуци.

" Сега във Варна на плаж " Ветеран " събрахме към 50 чувала. Намерихме и ледник. Предположихме, че е пристигнал от морето. Тепърва ще вършим още повече почиствания. Те целят разпространение на концепцията за по-чисти морета и плажове. Черно море има потребност от внимание и запазване, сподели Стоилова.

" Прекарваме доста време в морето. Болно ни е да го виждаме нечисто, желаеме да го опазим чисто. То е дом за доста типове. Виждаме какъв брой доста отпадъци излизат по нашите крайбрежия. Целта е да произвеждаме по-малко боклуци. Това е въпрос на време и се надяваме да го реализираме ", добави Йоан Колев.

Интервюто с Илияна Стоилова и Йоан Колев чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР