Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки

...
Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки
Коментари Харесай

Установиха как космическите полети влияят на мозъка

Първото по рода си проучване откри промени в структурните връзки в мозъците на космонавтите по време на дълготрайни галактически полети, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Резултатите от изследването, оповестени в профилираното издание " Франтиърс ин нюрал съркитс " сочат обилни микроструктурни промени в няколко зони на бялото вещество като сензомоторното поле да вземем за пример.

Мозъкът ни може да се промени и приспособява като конструкция и функционалности по време на живота ни. Предишно проучване сподели, че галактическият полет има капацитет да блокира и формата, и функционалностите на мозъка.

Чрез взаимен план на Европейската галактическа организация и Роскосмос, интернационален екип учени под управлението на доктор Флорис Вайс от университета на Антверпен изследва мозъците на космонавти.

Вайс и сътрудниците му за първи път изследват структурните промени в мозъка след галактически полет на равнище полета на бялото вещество. То е каналът за връзка сред сивото вещество и тялото и сред другите зони на сивото вещество.

Учените са употребявали тип трактография за проучването, която " дава нещо като скица на свързаността в мозъка ", изясни Вайс.

Учените са сканирали мозъците на 12 мъже космонавти преди и незабавно след галактическа задача, както и седем месеца след завръщането им. Всички изследвани са прекарали в орбита повече от 172 дни.

Авторите на проучването са разкрили доказателства за това, че мозъкът се приспособява за галактическия полет.

" Открихме промени в нервните връзки сред няколко моторни полета в мозъка ", сподели доктор Андрей Дорошин от университета Дрексел. " Тези зони са мозъчните центрове, в които се пораждат командите за придвижване. В изискванията на безтегловност астронавтите би трябвало да приспособяват придвижванията си фрапантно спрямо тези на Земята. Изследването ни сподели, че в космоса мозъкът като че ли още веднъж прави връзки ".

Последващите скенери разкрили, че седем месеца след завръщане на Земята измененията към момента се следят.

  " От предходни проучвания знаем, че тези моторни зони демонстрират признаци на акомодация след галактически полет. Сега има първите индикации, че това се отразява и на равнището на съгласуваност сред тези зони ", сподели Вайс.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР