Първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което е

...
Първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което е
Коментари Харесай

НОВА ИНФОРМАЦИЯ: Първото плащане по Плана за възстановяване се очаква до края на 2022 година

Първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, което е в размер на към 2,7 милиарда лв., се чака до края на 2022 година. Това сподели заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

" През предходната седмица получихме утвърждение във връзка с първия транш, положителна оценка от страна на Европейската комисия. В този смисъл - да, с първото заплащане България ще се оправи през тази година. Сега сега върви механически развой, страните членки би трябвало да го одобрят също, само че значимата стъпка беше Европейската комисия че утвърди първия транш. Страните членки нормално утвърждават на останалите страни членки средствата. Не мога да предпоставя по кое време ще бъде физическото заплащане. В последна сметка това е в ръцете на европейските институции. В момента работим и за второто заплащане ", съобщи Пеканов.

На въпрос за поетия ангажимент за закриване на въглищните ни централи заместител министър-председателят отговори:

" В момента Планът е подобен, какъвто беше контрактуван от постоянния кабинет и Европейската комисия. Няма страна, която по някакъв метод да е пристъпила към промени във към този момент заложените и контрактувани задължения по Плана за възобновяване и резистентност. Знаете, че в Европа се водят доста дейни полемики във връзка с изменящата среда в енергийната сфера. Европа откликва на тази изменяща се страна с нови принадлежности, да вземем за пример инструмента RepowerEU. Когато той бъде финализиран, когато имаме повече изясненост по какъв начин той ще се употребява, тогава променената обстановка към този момент може да се разисква предвид на механизмите, които могат да оказват помощ да се оправим по-добре с нея ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР