Първото плащане от 1,3 млрд.евро по Плана за възстановяване и

...
Първото плащане от 1,3 млрд.евро по Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Пеканов се надява първото плащане по Плана за възстановяване от 1,3 млрд.лв. да дойде до края на годината -

Първото заплащане от 1,3 млрд.евро по Плана за възобновяване и развиване се надяваме да пристигна до края на годината. От 22 ограничения по първото заплащане 21 са изцяло изпълнени, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Той добави, че мненията на Европейската комисия към този момент са изчистени под една или друга форма, работи се по окомплектоване и удостоверяване на документите. От предходната седмица служебният кабинет прави обзор на всички тези документи и сходството им с поетите задължения пред Европейска комисия. Предприети са ограничения по актуализация на нормативните актове, с цел да може настояването за заплащане да дава отговор на настоящата конструкция на Министерския съвет, изясни Пеканов.

По един капиталов план, от тези 22, към момента има проблеми, само че се работи по тяхното решение, сподели вицепремиерът. Става въпрос за плана за рационализация в Министерство на вътрешните работи, който се споделя " Изграждане, развиване и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа ". Пеканов напомни, че това е план, който не откри място във версията на Плана, която той е изпратил в Брюксел на 15 октомври предходната година, защото не имало сигурност дали ще може да бъде осъществен механически. Той обаче е част от признатия от постоянното държавно управление проект и надлежно би трябвало да се движи, сподели Пеканов. През юни се е провела открита тръжна процедура, само че нито един претендент не е взел участие в нея, надлежно не е определен реализатор. В момента търсим с Министерство на вътрешните работи решение по този проблем, увери служебният вицепремиер. Той сподели, че в идните дни ще беседва и с представители на Европейска комисия и когато има решение, ще осведоми обществеността.

По отношение на второто заплащане, Атанас Пеканов сподели, че то включва 66 ограничения, от тях 22 са законодателни промени. Но не става въпрос за промени в 22 закона, защото някои от измененията са в границите на един закон. Например, в областта на енергетиката пет-шест промени ще са в границите на Закона за енергетиката, изясни Пеканов.

От тези 22 законодателни ограничения, една такава мярка е призната - Законът за поощряване на заетостта. Други четири бяха в Народното събрание, само че не бяха признати, уточни вицепремиерът. Входирани са били Законът за противопоставяне на корупцията, както и проектозаконите за държавната организация по вписванията и законът за чужденците. Има още един подготвен закон - за електронното ръководство. Всички други ограничения са на друга фаза на правене и е наша работа в идващите седмици да ги придвижим и те да са подготвени, тъй че когато има парламент, той да ги одобри, сподели Пеканов.

Той моли бъдещите депутати още в този момент да се срещнат със законите, които би трябвало да бъдат признати. Много основни закони за него са Законът за персоналния банкрут, който визира обществено уязвимите и задлъжнели хора, както и Законът за публичните поръчки. Важен е и Законът за електронното ръководство, който към този момент е подготвен, сподели вицепремиерът Пеканов.

Той дефинира като доста сложни ограниченията в областта на енергетиката, за които ще би трябвало да се създадат шест законови промени. До декември страната ни би трябвало да е изпълнила ангажимент по така наречен зелен преход - публикуването и приемането на другите сюжети, по които нашата страна да извърши зеления преход, сподели Пеканов.

Той сподели още, че следва стартирането на разнообразни капиталови планове, които ще бъдат движени от съответните министерства и включват кандидатствания за бизнеса, за жителите и за общините. Такива са плановете за цифровизация на дребните и междинни предприятия, Програмата за подпомагането на енергийната успеваемост на жилищните здания, Програмата за подкрепяне на семействата за ВЕИ за лични потребности.

Предстои и подготовката за три процедури за асортимент за планове за възобновяване на публични осветителни системи, за ВЕИ планове, както и за планове за по-добро ръководство на жп превоза в страната. Ако всички тези планове се движат, ще бъдат оповестени вложения за над 3,7 млрдл.лв, сподели Атанас Пеканов. Той увери, че няма риск страната ни да изгуби средства по Плана, в случай че до края на годината не бъдат признати всички законодателни промени. Парите няма да бъдат изгубени, а единствено ще има закъснение в изплащането им, сподели Пеканов. Той обаче добави, че идващият парламент би трябвало да работи стремително по приемането на нужните законодателни промени, тъй като страната ни е поела ангажимент и би трябвало да го извърши.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР