Първият пилотиран полет на често отлагания космически кораб Boeing Starliner се отлага най-малко до март

...
Първото пилотирано изстрелване на често отлаганата капсула на екипажа на
Коментари Харесай

Първото пилотирано изстрелване на често отлаганата капсула на екипажа на Boeing Starliner се отлага най-рано следващия март поради продължаващата работа за тестване и замяна на парашутната система на капсулата и за разрешаване на проблеми със запалимо лепило, използвано в защитната електрическа лента, казаха служители в понеделник.

„Улеите ще управляват готовността за потенциални дати за изстрелване“, каза Марк Напи, програмен мениджър на Starliner на Boeing. „И точно сега, въз основа на настоящите планове, ние очакваме, че ще бъдем готови с космическия кораб в началото на март. Това не означава, че имаме дата за изстрелване в началото на март. Това означава, че сме готови с космическия кораб тогава."

Преди да се определи кога мисията Crew Flight Test или CFT може действително да лети, Boeing, НАСА и United Launch Alliance, конструкторът на ракетата Atlas 5, необходима за изстрелването на Starliner, ще трябва да оценят екипажа на космическата станция и графика на товара, наличността на бустер и други фактори.

„Това, което знам, че всички биха искали, е (а) дата на изстрелване“, каза Стив Стич, мениджър на програмата за търговски екипаж на НАСА. „Превозното средство ще бъде готово през март... Март обикновено е месецът, в който руснаците ще сменят своите космически кораби Союз и екипажите. Разгледахме това, а след това и други товарни полети. Марк и неговият екип да започнем да работим с ULA и тогава ще можем да определим конкретна дата на изстрелване."

Първоначалният тестов полет през декември 2019 г. беше помрачен от големи софтуерни проблеми, които попречиха на срещата и скачването с Международната космическа станция.< /p>

След това, преди втори тестов полет без екипаж, за да се уверят, че предишните проблеми са коригирани, инженерите се натъкнаха на проблеми с корозирали клапани на системата за задвижване в сервизния модул на капсулата. Това забави полета за май 2022 г.

Вторият тестов полет мина добре и Starliner се скачи роботизирано с космическата станция, както беше планирано, и безопасно се върна към кацане с парашут в Юта. В този момент НАСА се стремеше към пилотно изстрелване в края на миналата година.

Но допълнителен анализ и прегледи изместиха полета през 2023 г. и миналия април изстрелването беше отложено не по-рано от 21 юли, за да се даде на инженерите повече време за преглед на документите и анализи и извършване на повече тестове. Тази работа беше към завършване, когато се появиха проблеми с парашута и окабеляването.

Анализ на по-ранни тестове показа, че „меките връзки“, които свързват линиите на парашутния щранг към снопа на космическия кораб, не са толкова здрави, колкото се изисква . Спецификацията на дизайна беше коефициент на безопасност два, което означаваше, че те ще работят безопасно, дори ако бъдат подложени на двойно по-голяма сила, отколкото някога ще се види по време на полет. Както се оказа, тестването беше погрешно и меките връзки нямаха необходимия коефициент на безопасност.

Boeing сега избра да замени меките връзки с подобрена версия и да продължи напред и да инсталира модернизиран парашут система, която трябваше да бъде добавена след мисията CFT. Промените в парашута ще изискват "тест за изпускане" през ноември, за да се уверите, че системата работи според очакванията. Ако всичко върви добре, полетните парашути ще бъдат доставени на Boeing през декември.

Що се отнася до защитната лента, Nappi каза, че целта й е да предотврати повреда от абразия на електрическите кабели, минаващи през космическия кораб. Той е закрепен с помощта на лепило, което представлява потенциален риск от пожар при някои условия.

Въпреки че данните от тестовете са противоречиви, той каза, че инженерите грешат от страната на предпазливостта, премахвайки лентата, където е възможно, инсталирайки бариери в някои случаи и го оставяме непокътнат в зони, където рискът е минимален до несъществуващ.

„Ще направим правилното нещо по отношение на безопасността на превозното средство“, каза Напи. „Това е на първо място във всяка дискусия, която имаме. И когато се окаже, че отговорът е да се направи B, защото това е най-безопасното нещо за превозното средство, това е, което правим.

„Това беше подходът през цялото време. ... Това не е чуждо на нашия мениджърски екип в Boeing. Това е начинът, по който правим бизнес в човешкия космически полет. Това е подходът, който възприехме, и никога не бих го предположил."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР