Първото огнище на пожара в Кресненското дефиле при село Мечкул

...
Първото огнище на пожара в Кресненското дефиле при село Мечкул
Коментари Харесай

Първото огнище на пожара край Кресна пламна отново

Първото огнище на пожара в Кресненското дефиле при село Мечкул се е възпламенило още веднъж, има и още една проблематична точка – при село Влахи. Добрата вест е, че няма разгръщане на пожара през нощта, заяви БНР.

ВИЖТЕ В СНИМКИ ОГНЕНАТА СТИХИЯ И БОРБАТА С ПЛАМЪЦИТЕ

Водачите да карат с нараснало внимание по път I-1 Симитли-Кресна, при кривия тунел,

заради задимяване на пътното платно и понижена видимост, в резултат на пожара в региона на Стара Кресна. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура ".

Към момента няма заплаха огънят да засегне народен парк Пирин, заяви Дамян Дамянов – шеф на Югозападното горско държавно дружество. „ Има огнища вътре в лимитираната част на пожара, които още не са изгасени. Там работим над 400 души. Опасност за къщите и популацията няма “, акцентира той. Дамянов изясни, че вятърът през днешния ден е в удобна посока, само че температурите са с 2-3 градуса по-високи от през вчерашния ден.

Към 7 ч. сутринта към сериозните точки са били ориентирани военнослужещи, които пристигнали с два камиона през нощта. В подготвеност да се включат в гасенето са и два военни хеликоптера, удостовери Тошко Бързилов от Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.
 Продължава борбата с пламъците в Кресненското дефиле Продължава борбата с пламъците в Кресненското дефиле
„ В момента имаме сериозна точка сред Мечкул и Стара Кресна. Над основен път Е-79 се развива един фронт на към 400 м

и сме подхванали дейности за неговото ограничение. Продължава развиването на пожара към село Влахи, към който сме подхванали предварителна защита, авансово сме построили просеки. На място работят над 600 души, има над 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, към 230 души от Югозападното горско дружество, от арията се включиха два модула с 85 индивида, с 4 високопроходими машини за гасене на пожари, има и доброволци от локалното население – към 40 души “, посочи той.

Междувременно

пожарът в Сакар планина, който избухна по обяд през вчерашния ден, краткотрайно утихна, поради рухването на температурите през нощта, само че към момента не е локализиран,

заяви регионалната администрация в Хасково.

Гасенето в този момент е по-ефективно поради неналичието на вятър, само че поради мощно пресечената околност това се прави главно на ръка. На терен от сутринта през днешния ден работят към 100 индивида. Вече дойде тежката верижна машина от пожарната в Бургас, която ще прави просеки и ще уголемява пътища, с цел да пресече разпространяването на огъня.

Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в преодоляването на стихията сред селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Днес ще се причислят и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград.

През цялата нощ на огнището са работили 5 противопожарни и 3 екипа от Държавното горско стопанство

със съответната техника. Унищожените площи са 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни терени. Няма директни загуби за селските стопани и други имуществени загуби. Пожарът е надалеч от селата и няма застрашени хора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР