Първото лекарство за забавяне появата на диабет тип 1 при

...
Първото лекарство за забавяне появата на диабет тип 1 при
Коментари Харесай

Първото лекарство за забавяне развитието на диабет тип 1 вече е факт

Първото лекарство за закъснение появяването на диабет вид 1 при тези, които съвсем несъмнено ще развият автоимунното заболяване, е утвърдено от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA), заяви федералната организация.

При диабет вид 1 имунната система прогресивно унищожава бета клетките, произвеждащи инсулин. Новото лекуване, наречено teplizumab-mzwv, е лабораторно получен протеин, който се държи като антитяло, създадено от човешката имунна система. 

Веднъж попаднало в организма, т.

нар. моноклонално антитяло се свързва с имунните Т-клетки, след което ги препрограмира по този начин, че да не нападат нападателно бета-клетките в панкреаса, съгласно изказване на производителя на медикаменти ProventionBio. В същото време то покачва броя на имунните кафези, които противодействат на сходни офанзиви.

Инсулинът работи като ключ, който отключва клетките, тъй че захарта от кръвта да може да влезе в тях. Когато тялото не създава задоволително инсулин, равнищата на кръвната захар внезапно се повишават.

Преди човек да развие изцяло диабет вид 1, той минава през няколко предварителни стадия на болестта съгласно Медицинския факултет на университета „ Емори ”. В стадий първи стартират да се появяват ориентирани към бета клетките антитела, само че равнищата на кръвната захар остават естествени.

Във втория стадий равнищата на кръвната захар стават леко нараснали в някои обстановки, само че хората към момента не демонстрират признаци на диабет. До стадий 3 по-голямата част от бета-клетките са унищожени и при пациентите се демонстрират признаци като извънредно нараснали равнища на кръвната захар, постоянно уриниране, загуба на тегло и жадност.

Понякога могат да развият и животозастрашаващо положение, наречено диабетна кетоацидоза. Повечето от пациентите получават диагнозата си диабет вид 1 на този стадий, като най-често болестта се диагностицира в детска възраст или юношеството, само че може да се развие на всяка възраст.

В клинично изпитване teplizumab-mzwv забавя прехода от стадий 2 към стадий 3 за малко повече от две години, спрямо плацебо лекуване, съгласно FDA. Две години е междинното време до диагностицирането, което значи, че някои участници са минали към стадий 3 по-рано, а други са го създали по-късно.

Антитялото към този момент е утвърдено за приложимост при хора на възраст над 8 години с диабет вид 1, във втори етап.

„ Потенциалът на лекарството да забави клиничната диагноза на диабет вид 1 може да обезпечи на пациентите месеци до години без бремето на заболяването “, показва доктор Джон Шаретс, шеф на отдела за диабет, липидни нарушавания и затлъстяване в Центъра за оценка и проучване на медикаментите на FDA, се споделя в изказването на организацията.

Проучването включва 76 участници, които са били на възраст сред 8 и 49 години и са имали диабет вид 1 в етап 2. Над 70% от участниците са на възраст под 18 години съгласно ProventionBio. Участниците са били разграничени на инцидентен принцип в две групи, едната от които е получавала ежедневни интравенозни инфузии на teplizumab-mzwv в продължение на две седмици, до момента в който другата група е била на плацебо инфузии.

Най-честите нежелани реакции на teplizumab-mzwv са обрив, главоболие и понижаване на броя на избрани имунни кафези съгласно ProventionBio. При множеството пациенти, които са имали последния непряк резултат, броят на имунните кафези стартира да се възвръща в границите на една седмица след привършване на лекуването.

Пациентите, които одобряват teplizumab-mzwv, би трябвало да бъдат следени за признаци на евентуално рискова реакция, наречена „ синдром на освобождение на цитокини “, при която Т-клетките ненадейно отприщтват поток от възпалителни молекули в кръвния поток. Това се случва при някои участници в изпитването, предизвестяват от ProventionBio.

Пациентите също по този начин би трябвало да бъдат проследявани за признаци на сериозна зараза, защото имунната им отбрана може да е по-ниска от нормалното по време и след лекуването, както и за всевъзможни “реакции на свръхчувствителност ”, като повръщане или отоци под кожата (ангиоедем). И защото teplizumab-mzwv може да повлияе на имунния отговор към имунизацията, всички ваксини, подобаващи за възрастта, би трябвало да се създадат преди началото на лекуването.

Teplizumab-mzwv коства 13 850 $ за флакон, което прави общо 193 000 $ за 14-дневно лекуване, оповестява USA Today.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР