„Първото издание на Фестивал на занаятите премина изключително успешно и

...
„Първото издание на Фестивал на занаятите премина изключително успешно и
Коментари Харесай

Пъстър и богат Фестивал на занаятите се проведе в община Козлодуй

„ Първото издание на Фестивал на занаятите мина извънредно сполучливо и аз се веселя, че представихме разнородни занаяти, сътворихме прелестна стратегия и посрещнахме хиляди посетители. Благодаря на всички пенсионерски клубове, които се включиха в организацията, на компаниите, които ни спомагаха финансово и логистично, на младежките групи и на всички жители, които бяха с нас в двата дни на фестивала”. Това сподели кметът на община Козлодуй Маринела Николова във връзка двудневния празник на занаятите, извършен в Ботев парк през почивните дни.
Тридесет занаятчии от Козлодуй, Плевен, Габрово, Видин, Враца, Монтана, Мездра, Лом, Софрониево, Мизия, Бяла Слатина, Михайлово, Моравица, Ботевград, Чипровци, Кунино бяха участници в ревюто. При тях, в специфичните работилници, които бяха отворени и двата дни на фестивала, дребни и огромни практикуваха килимарство, дърворезба, грънчарство, ножарство, плетива.
Първата вечер на сцената се показаха дванадесет самодейни състава, които подвигнаха публиката на крайници с ритмичните си и вълнуващи осъществявания. В откриването на фестивала се включи професор Спас Доневски – дизайнер и наследник на почетния жител на Козлодуй – Тодор Доневски, който е един от създателите на козлодуйската гимназия. Спас Доневски е бил дълги години заместител ректор, началник катедра и член на университетския съвет на Националната художествена академия. Професорът напомни от сцената традициите в българското занаятчийство. Специален посетител на Фестивала на занаятите в неделната вечер беше Национален фолклорен отбор „ Българе”. Прекрасните актьори пресъздадоха на сцената в Ботев парк песни и танци от цялата страна, а присъстващите се включиха в многочислени хора и извършиха поляната в парка.
Над 2 000 посетители посетиха фестивала в двата дни. Община Козлодуй интервюира десетки жители във връзка със събитието. 88% от жителите са дали отговор, че организацията е доста добра, 12%, че е добра. В рекомендациите, които насочат интервюираните жители, доминират следните пожелания: да има по-голям избор на хранителни артикули по време на събитието, да не се позволяват коли в Ботев парк, да се поканят повече занаятчии. „ Препоръчвам да се продължи традицията за наслада на всички и уредниците да запазят същия дух на празника”, четем в една от анкетните карти.
Всички занаятчии, които одобриха присъединяване в ревюто, също попълниха анкетни карти, от които се вижда, че 100% са задоволени от изискванията, посрещането и от контактите с жителите. Една от рекомендациите е: „ Правете по-често сходни събития, хората ги харесват. Трябва да давате още по-голяма естрада на създателите от града”.
43 компании, частни лица, организации и сдружения подкрепиха провеждането на двата празнични дни. В организацията на събитието интензивно се включиха шест пенсионерски клуба. Те показаха отворени работилници за плетива, разнообразни игри от остаряло време, кулинарни изкушения, сготвени на място. В организацията на игрите на баба и дядо помогнаха младежите от ЦПЛР – ОДК и от юношески парламент. Впечатляващо огнено шоу на артистична групировка за огнено изкуство „ Феникс” бе показано в първата вечер на Фестивала. Непосредствено по-късно, под звуците на духова музика в осъществяване на гложенските музиканти, към огъня за извиха кръшни хора, водени от кмета на община Козлодуй, Маринела Николова.
Тя посрещна сръбски посетители от Община Мерошина, които бяха съпроводени от представители на детски градини от две общини в Сърбия - Сврълиг и Медвежда. В детския фолклорен блок участваха деца от детската градина в с. Хърлец и гостуващите групи от двете детски градини в сръбските общини, детска градина в Елин Пелин и певческа група „ Пъстренец джуниър” от Общински юношески дом - Монтана, с началник Асен Асенов.
Като част от паралелната стратегия на събитието, в следобедните часове на 16-ти септември, в детска градина „ Мир”, се организира работна среща сред шефовете на четири детски градини, посетители от детски заведения от Елин Пелин, Сврълиг и Медвежда, и домакина Мая Йонова – шеф на козлодуйската забавачница. В срещата взе присъединяване и Драган Чукалович от община Власотинце, Република Сърбия, който е съветник по планове за трансгранично съдействие. Те разискаха благоприятни условия за взаимно партньорство, обмяна на опит и присъединяване в общи взаимни планове в региона на предучилищното обучение.
„ Надявам се следващата година да има още по-голям интерес от занаятчии и фолклорни сформира. Радвам се, че жителите, които пристигнаха, са задоволени. Щастлива съм, че успяхме да насочим вниманието към българското, към творчеството, към хубостта на българските черги, покривки, носии, с които украсихме Ботев парк. Успяхме да създадем неповторима атмосфера и да превърнем Фестивалът на занаятите в празник”, заключи кметът на община Козлодуй.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР