Първото искане за плащане към България по Националния план за

...
Първото искане за плащане към България по Националния план за
Коментари Харесай

ЕК одобри първото искане за плащане на България по Плана за възстановяване и устойчивост

Първото искане за заплащане към България по Националния проект за възобновяване и резистентност на стойност 2,7 милиарда лв. получи утвърждение от Европейската комисия в границите на мандата на служебния кабинет.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

" Изключително горделив съм през днешния ден да заявя, че тъкмо както обещахме, първото заплащане по българския План за възобновяване и резистентност получи утвърждение в границите на служебния кабинет. Преди броени минути, Европейската комисия осведоми, че утвърждава позитивната предварителна оценка на първото искане на България за заплащане в размер на 2,7 милиарда лв. под формата на безплатни средства по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) ", заяви Атанас Пеканов.

Той напомни, че през последните седмици служебният кабинет е положил всички старания това решение на Европейска комисия да стане факт. Голям размер от работа е свършена както преди подаването на настояването за заплащане, по този начин и след подаването му, в границите на непрекъснати диалози и полемики със службите на Европейската комисия, в хода на които са били изчистени разнообразни отворени проблеми, прецизирани са били разнообразни документи, изясни Пеканов.

" Трябваше да бъде потвърдено по какъв начин и дали заложените цели и задължения са изпълнени от направените промени и първи стъпки по значими капиталови планове. Благодаря на всички, които работиха интензивно, с цел да потвърдим на Европейската комисия, че всичко е изпълнено изрядно и съгласно регламента. Благодарение на това, през днешния ден имаме тази добра вест ", разяснява вицепремиерът.

" Рекордно бързо затворихме оценката, като откровено благодаря на сътрудниците от дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет и Национален фонд в Министерството на финансите.

Това е една значима, основна крачка в границите на българския План за възобновяване и резистентност, съобщи Пеканов.

Днешното утвърждение от страна на Европейската комисия е триумф за страната ни, безапелационен бе той и добави, че триумфите би трябвало да ни стимулират за още повече работа и старания в вярната посока. " В този смисъл, работата на страната ни за една по-силна, устойчива и сполучлива стопанска система, чрез

значимите промени и вложения по Плана за възобновяване, би трябвало да се форсира и да ни стимулира в допълнение като разследване от днешната значима стъпка напред ", акцентира той.

Плащанията по ПВУ са учредени на резултатите и зависят от осъществяването от страните членки на вложенията и промените, посочени в съответните им проекти за възобновяване и резистентност. Българският проект за възобновяване и резистентност включва необятен набор от ограничения за вложения и промени в 12 тематични съставния елемент. Той е на стойност към 12 милиарда лв. под формата на безплатни средства. С това първо заплащане ще бъдат платени към 23% от средствата, които България би трябвало да получи общо по Плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР