Първото дело на Европейската прокуратура е за подкуп на главен

...
Първото дело на Европейската прокуратура е за подкуп на главен
Коментари Харесай

Фермер от Пловдивско предизвика първото БГ дело на Европейск...

Първото дело на Европейската прокуратура е за рушвет на основен специалист от Централно ръководство на Държавен фонд „ Земеделие “. Специализираният углавен съд в София към този момент даде ход на делото.

То е против 36-годишния служител Траян Д., който на 2 септември 2021 година бе арестуван на бензиностанция край София при полицейска акция в миг на приемане на рушвет от 5 хиляди лева Както „ Марица “ писа, до тракване на белезниците се стигна, откакто аграрни производител, с записана в с. Строево компания, е подал сигнал против чиновника.

Фермерът е кандидатствал по 9 схеми и ограничения за подкрепяне по линия на Програмата за развиване на селските региони, само че с цел да получи полагащите му се дотации, бил принуждаван да си заплаща.

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвиняване против служителя на фонда за това, че в интервала от 27 февруари до 2 септември 2021 година, в Пловдив и в София, двукратно е изискал и приел сума от 10 000 лв.. В хода на следствието е открито, че арестуваният чиновник на ДФЗ е изискал от земеделския производител по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е подсигурил, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

Тогава бяха осъществени голям брой процесуално-следствени дейности - персонален обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети бяха портативни флаш памет, преносим компютър, длъжностен компютър, 2 мобилни апарата, мемоари и други Разпитани бяха очевидци.

Траян Д. е чиновник на Държавен фонд „ Земеделие “- София от 12 година Роден е в Крумовград, само че живее в пловдивско село, откъдето е брачната половинка му. Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в което той е упрекнат, е отнемане от независимост до 6 години или санкция до 5000 лева От Европейската прокуратура прецизираха, че присъда по делото се чака след няколко месеца. Чиновникът към момента е в ареста.
Свързани вести Арестуваха специалист от ДФЗ с белязани пари, изнудвал производител от Строево Първо в "Марица ": Вижте кой е задържаният чиновник на ДФЗ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР