Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България,

...
Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България,
Коментари Харесай

6 месеца условна присъда по първото дело на Кьовеши у нас

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, приключи с 6-месечна условна присъда, откакто по него се произнесе и Софийският апелативен съд, оповестява Сега.

В края на юли м.г. и дни преди да бъде закрит Специализираният углавен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период, че като чиновник на фонд Земеделие е изискал и получил рушвет от 5000 лв.. Той беше оневинен за различен рушвет от 5000 лева пожелан и получен от същата " жертва " преди този момент. Делиагов апелира присъдата си, а европейската прокуратура я стачкува.

Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия рушвет, както и че наказването е прекомерно снизходително. Тримата апелативни съдии обаче одобряват, че спецсъдът е решил вярно и доказателствата по делото, и наказването на Делиагов. Според тях първият рушвет, апетитен от прокуратурата е останал необоснован. Това значи, че не става дума за усложнена незаконна активност, а единствено едно незаконно действие, добавя съдът.

Подсъдимото лице може да бъде прието за отговорно единствено и само, когато обвиняването е несъмнено потвърдено, показва се още в правосъдното решение. От него се схваща, че за първия рушвет прокуратурата има само изолираните показания на един очевидец.
Освен това съдиите не са съгласни с изказванията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е голословно снизходителна. Според апелативната инстанция това наказване може да реализира задачите си - генерална и специфична предварителна защита. Не се постанова Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, в противен случай - следва да му се даде опция да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни действия в избран от съда изпитателен период, разсъждават магистратите.

" Подсъдимият Делиагов е лице с положително обучение и подготовка, което допуска съществуване у него на положителни запаси за обществена реализация и качества да даде своя принос в обществото след осъждането му ”, пишат съдиите.

Решението не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния касационен съд.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР