Първото четене на промени в Закона за българското гражданство, предложени

...
Първото четене на промени в Закона за българското гражданство, предложени
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда да не могат да се освобождават от българско гражданство разследвани лица

Първото четене на промени в Закона за българското поданство, препоръчани от Министерския съвет, ще разиска Народното събрание съгласно проектопрограмата за работа на Народното събрание, оповестена на интернет страницата му. Те плануват допълнение на изискванията за придобиване на българско поданство от лица с български генезис, както и от лица с родител, придобил българско поданство, като владеенето на български език се вкарва като наложително изискване.

Създават се наредба, с която от българско поданство не могат да се освобождават лица, против които има формирано наказателно произвеждане от способен орган, както и такива, които имат непогасени финансови отговорности към българската страна или към българско физическо или юридическо лице, открити с влезнал в действие акт на способен орган.

С различен текст се планува опция за анулация на натурализацията в случаите на редовно и съзнателно уронване на престижа на България, на българските институции и национални ползи посредством тирада на ненавист или при осъществяване на деяние от ненавист против българската страна, нейни жители и/или български общности в чужбина.

Вносителят предлага да бъде прекратено съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната организация за българите в чужбина, защото дейностите до този миг са се осъществявали от Министерството на правораздаването, без това да оказва въздействие върху ефикасното осъществяване на цялостната процедура по придобиване на българско поданство на съображение български генезис, а съществуването на втори спомагателен орган, се смята за нецелесъобразно.

Със законопроекта се планува връчването на удостоверенията за придобиване на българско поданство да се прави на тържествена гала, която ще се прави в Министерството на правораздаването или в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина.

В пленарната зала, съгласно проектопрограмата, ще бъдат прегледани на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР