Първостепенният въпрос е каква политика води мнозинството и това правителство.

...
Първостепенният въпрос е каква политика води мнозинството и това правителство.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Ликвидирането на енергетиката започна още при правителството на ГЕРБ

„ Първостепенният въпрос е каква политика води болшинството и това държавно управление. Има моменти, когато няма време за очакване. И вота на съмнение не е безусловно за да падне държавното управление. Ние сме наясно, че това е мъчно. Това е може би крайната опция на опозицията да изрази своя митинг и противоречие с политиката, която се води в дадена сфера. Особено в областта на енергетиката се натрупаха поредност обстоятелства, които щяха да обезмислят нашата роля като съпротива, в случай че не бяхме реагирали по този метод. Ние желаеме да защитим вероятностите пред България и българската стопанска система. Да защитим развиването на една мощна българска енергетика. Правителството и болшинството със своите дейности я убиват малко по малко. Хората излязоха по улиците, с цел да защитят България и българската енергетика. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.
По думите му ликвидирането на българската енергетика е почнало още по време държавните управления на ГЕРБ и е намерило своето естествено продължение в този момент, когато Политическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи взаимно правят към този момент последните стъпки. „ Декарбонизация, само че с какви стъпки и на каква цена? България посредством държавното управление си е взела участие в договарянето на тази зелена договорка. Имаше няколко дебата в последните дни по Закона за енергетиката, пътната карта, по настояването ни да не бъдат вкарвани тези проекти. Виждаме един опит посредством преструване на разговор да се реализиран или най-малко да се формулират по хубав метод неща, които в действителност нищо не трансформират. За нас няма различен метод да спасим енергетиката също така държавно управление да си отиде. Парламентът безусловно е сплескан. Има едно болшинство, което се сглоби на база ползи на водачите. То е монолитно, когато би трябвало да работи против българските ползи “, добави социалистът.
Вигенин още веднъж удостовери кардиналната позиция на Българска социалистическа партия, че са нужни промени в Конституцията. Но той изрази подозрение по отношение на предлаганите сега промени, които съгласно него не дават отговор на обикновените условия за смислена промяна. „ Не виждаме какво от всичко това може да бъде подкрепено. Цялата професионална общественост, всички наранени институции и органи – показват отрицателно мнение. По отношение на основния прокурор – изпадаме от една прекаленост в друга. Просто той се трансформира в един служител лишен от каквито и да е пълномощия. По-лошото е, че се открива цялостен политически надзор върху прокуратурата и основния прокурор. Дава се опция на министъра на правораздаването да предлага основен прокурор. Тези, които ще го избират от по този начин наречения прокурорски съвет – 2/3 от тях е на политически назначените от Народното събрание представители. Освен това за разлика от сегашната Конституция – там категорично е написано, че в прокурорския съвет не могат да бъдат избирани настоящи прокурори и следователи “, заключи той и бе безапелационен, че това значи болшинството да е от хора отвън системата, които ще бъдат политически назначени.
„ Това, че заради невъзможността на настоящия парламент да сътвори държавно управление – служебния кабинет беше заставен да ръководи много по-дълго. Не единствено, че управляваше по-дълго, само че и стартира да се уголемява пълномощията. Премина се психическата граница, която всички други служебни кабинети са имали – да не се ангажират с дълготрайни политики, да не прави всеобщи уволнения. Например ние сме се оповестили срещу контракта с Боташ “, посочи зам.-председателят на Народното събрание.
Вигенин съобщи, че ежедневно се натрупат аргументи държавното управление да си върви доста преди ротацията. „ Съвсем разнообразни са основанията заради които господин Пеевски и някои други се сърдят на Тагарев. Имам възприятието, че по-скоро там конкуренцията е кой ще се сложи в по-добра светлина пред сътрудниците, да не кажа посолството. Изглежда все по-неадекватно от позиция на нашата сигурност примерно да строим нови бази, в които да дойдат няколко хиляди натовски бойци “, изясни зам.-председателят на Българска социалистическа партия и прикани ръководещите да спрат да ангажират България в един безперспективен спор.
„ Ние осъждаме тези дейности. Такива огромни дейности не е имало даже в интервали на сериозна военна борба. Наистина съм обезпокоен, тъй като виждаме в последните месеци едно повишаване на подобен вид спорове. Много е значимо по какъв начин ще реагират играчите, които поддържат сходен вид дейности. Има сериозен риск за мощно разширение на този спор и включване на нови страни в него. От времето на последния по-сериозен конфликт в линията Газа – израстна още едно потомство младежи, които действително не виждат никаква вероятност там. Това ускорява радикалните настроения. Категорично не може по този метод да се вземат решение проблемите “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин по отношение на ескалиралото напрежение сред Израел и “Хамас ” от последните дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР