Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата

...
Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Ще бъдем гласът на бизнеса в правителството

Първостепенна задача пред нас е да подготвим стопанската система за идващата зима.

Това акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов при представянето на целите на ръководеното от него министерство. По думите му главните тематики за бизнеса и семействата са нарасналите цени на горивата и електрическата енергия, както  и сигурността на доставките на газ, като те ще бъдат във фокуса на дневния ред на институцията.

„ Инициирахме анкета до българския бизнес, с цел да имаме действителната картина – какъв брой български предприятия работят на газ, какъв брой имат други възможности и какъв брой бързо могат да се приспособяват, в случай че доставките намалеят или спрат “, заяви министър Стоянов. Той изясни, че министерството интензивно работи в основания Кризисен щаб към Министерски съвет и тези данни ще бъдат предоставени за взимане на най-хубавите решения за промишлеността ни. Вече е извършена и среща с контролните органи към министерството за повече инспекции свързани с горивата. Към момента се установяват дребен % нарушавания, като тази наклонност би трябвало да бъде непокътната, акцентира той. „ С контролната активност целим успокоение на потребителите, само че без спомагателен напън за изрядния бизнес “, сподели още министърът на стопанската система.

Друг фокус в работата на Министерството на стопанската система и промишлеността през идващите месеци ще бъдат ограниченията за възстановяване на бизнес средата. „ Ще имаме деен разговор и съответни ограничения с бизнеса, разбор на нормативна уредба и промени където това може да се случи без настоящо Народно заседание “, сподели още той. Министърът бе безапелационен, че макар ограничавания времеви небосвод има области, в които са вероятни позитивни промени при воля и дейна работа на институциите. „ Крайната цел е да подобрим представянето на България в интернационалните бизнес ранглисти, а това значи и сигнал към външните вложители за по-подредена стопанска система, с ясни и транспарантни правила “, сподели още Никола Стоянов.

„ Предстои годишната среща на комерсиалните представители (СТИВ), с цел да се набележат ограничения за осъществяване в този момент и незабавно, тъй като на следващия ден ще е късно “, сподели министър Стоянов по повод външноикономическата политика. В тази област се планува фокус освен върху привличането на нови вложители, само че и поддръжка на българските предприятия за опазване на позиции на обичайни пазари и нахлуване на нови.

Никола Стоянов акцентира, че ще работи интензивно с Министерството на нововъведенията и растежа по въпроси свързани с капиталовия климат и капиталовата среда. „ Всяка рецесия е и опция “, акцентира той и цитира интернационално изследване, съгласно което ¼ от европейските компании обмислят релокация на вложенията си в Азия. „ Сега е моментът България да бъде дейна и да създадем всичко по силите си, с цел да се нареждаме по-добре като капиталова дестинация “, сподели още икономическият министър.

По време на събитието министър Стоянов показа и екипа, с който ще работи в министерството. Заместник-министър Ирина Щонова е ученик на американския университет „ Станфорд “. Бакалавър е по стопанска система от Университета „ Сейнт Олаф “, Нордфийлд, Съединени американски щати. Била е вицепрезидент във един от най-големите телекоми в Съединени американски щати. Притежава опит в региона на финансовия контрол и бизнес развиването.

„ За мен като човек приемствеността е извънредно значима и за всеки осъждам по неговите професионални качества. Затова Димитър Данчев, който и досега бе заместник-министър, остава в екипа и дружно ще работим, с цел да ускорим всички положителни начинания “, сподели министър Стоянов. Той подчертава на неговия богат опит в обществения и частния бранш. В предишното той е бил и Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен, което ще бъде скъпо за новия екип на министерството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР