“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква.

...
“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква.
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия се гордее с най-светата Българска православна църква

“Първородната щерка на Константинополската черква е Светата Българска православна черква. Имам опция в наличието на обичния брат Святий Киприан митрополит Старозагорски, с цел да изпратя отсам, от Одрин братска прегръдка на Светейшия Български патриарх господин Неофит и на цялата уважавана Йерархия на Светата Българска православна черква, поисквам на народа й, на целия благоверен български народ, както и на братята от Гърция, една блажена Пасха “. Това съобщи вселенският патриарх Вартоломей по време на работа в одринския храм „ Свети Свети Константин и Елена “, на която участва старозагорският митрополит Киприан, предава кореспондент на БГНЕС.

„ Вселенската Патриаршия ги прегръща всичките народи и нации, на които, посредством свещено апостолската й активност, им я предала светата православна религия и православното кръщение “, сподели патриархът. Той отслужи Светото Богослужение в препълнения с поклонници храм на българската общественост в Одрин „ Св.Св. Константин и Елена “. Местното духовенство посрещна с топли думи Вселенския патриарх и му благодари за отческия интерес и поддръжка за християните в епархията.

На службата в църквата участва митрополитът на Стара Загора Киприан, който представляваше Българската патриаршия. Той съобщи привет на Вартоломей от Българската православна черква. Сред присъстващите бяха още епископът на Авидос Кирил, консулите на България и Гърция Васил Вълчев и Сотириа Теохариди, ръководителят на Българската общественост в Цариград Василий Лиазе, Архонти на офикиите на Светата Христова Велика Църква, кметовете на община Димотика Параскевас Пацуридис и на община Неа Орестиада Василий Мавридис, ръководителят на младежката организация на „ Нова народна власт “ и претендент за евродепутат Константинос Дервос, възпитаници от Гимназията на Имврос, дружно с преподавателите им, вярващи от Одрин и поклонници от Истанбул, както и от Гърция и България.

Патриарх Вартоломей изрази своето удовлетворение, че се намира в град Одрин по покана на Адрианополския митрополит Амфилохий. Обръщайки се към българската общественост в града, която духовно и канонично принадлежи към Вселенската патриаршия той означи:

„ Наистина, както се споделя, гърците и българите сме обединени от православната религия. Това е над всяко друго разделяне по език, жанр и народност. Нас ни сплотява общият купел, кръщението в Светата Православна Църква. Нас ни сплотява вярата ни в Троицата – Бог, Отец и Сина и Светия Дух. Нас ни сплотява сладкото изчакване на Възкресението на Господ, нас ни сплотява насладата от пролетта. Нас ни сплотяват общи идеали, общи полезности, полезности всемирен и идеалистични, които Светата Христова Велика Църква е запазила непроменени през вековете. И с помощта на тези идеали и полезности, Вселенската Патриаршия прегръща всички народи и нации, на които, посредством свещената апостолска активност, е предала светата православна религия и православното кръщение. А измежду тези народи и нации, които се християнизираха и цивилизоваха с помощта на Вселенската Константинополска Патриаршия, първа бе Църквата на България. Първородна щерка на Константинополската Църква е най-светата Българска православна черква, с която Майката Църква, Константинопол, се гордее “, акцентира вселенският патриарх Вартоломей.

Той употребява наличието на български духовници, с цел да съобщи своя привет.

„ Използвам наличието на най-любезния ни брат Митрополитът на Стара Загора господин Киприан, с цел да изпратя от Адрианопол приятелски привет на Блажения Патриарх Български господин Неофит и на цяла уважавана подчиненост на светейшата Църква на България и да му пожелаем на нейния народ, на целия благоверен български народ, както и на присъстващите братя от Гърция, една радостна Света Пасха “, добави той.

Той благодари и за топлия банкет, който му устрои ръководителят на Българската общественост Василий Лиазе.

„ Изповядам се пред всичките вас, че се чувствам доста благополучен за това мое поклонение в Адрианопол, където не пристигам за първи път. Предишния път бях в „ Свети Георги “, другия храм, обърнах се към нашите братя българи и им донесох благословията на Константинополската Църква Майка. И през днешния ден им поисквам всичко положително от Бога и ги приветствам, тъй като се снабдиха с един заслужен овчар е шеф в лицето на брата Митрополит Амфилохий Адрианополски, който всичките ги прегърна с любов и без никакво разделяне, без никаква подлост, с обич без изключение към всички. Свети Адрианополски Владико, вие сте един доста скъп Йерарх на Светата Христова Велика Църква. Вече пет години откакто получихте архиерейския ранг и в същото време получихте представителството на Вселенската Патриаршия в Атина, вършите едно доста дело, постоянно невидимо и тихо, само че постоянно значително и ефектно, с вашата мъдрост, с опита ви, с познанието ви, изключително в региона на Каноническото право, само че на първо място с вашата обич и посветеност към Вселенската ни Патриаршия. Това е една дадена обич, напълно очевидна, неотделима, ненамалена, освен в този момент, когато сте Йерарх на Патриаршията ни, само че и преди както духовник, както член на братството на Света Параскева в Мазиос, постоянно сте биле на страната на Вселенската ни Патриаршия. Благодарим ви и ви поздравяваме за това. В спомен за моето днешно посещаване в богохранимата ви Епархия ще ви я дам панагията (енколпия) която я нося, върху която се намира представлението на Възкресението на Господа, и ви поисквам вашия път и пастирската ви активност тук да бъде постоянно възкресенска “, съобщи патриарх Вартоломей.

Той поздрави учениците от Имврос.

„ Моята наслада се удвоява и усилва с наличието и моленията на възлюбените ни деца от Имврос, безценен и доста обичан. Децата, които донесоха нов живот на нашия остров с възобновяването на нашето учебно заведение там, след пауза от половин век. Благодарим на Бог, че ни е дал тази огромна благословия да имаме още веднъж гръцко обучение в родния ми Имврос след преследването, което сме претърпели ние Имврийците през 60-те години и по-късно. Славим Бога и благодарим на всички хора, които ни помогнаха да имаме още веднъж гръцки учебни заведения там. И, наред с другото, доста благодаря на най-почетния и любим архонт господин Лакис Вигас за големите му старания, да ги имаме още веднъж отворени учебните заведения и доста деца в нашето отечество. Запазвам си опцията да се срещна с обичаните ни деца другия месец в Имврос и да се преродим на това поклонничество там, както се възродявам всякога, когато стъпвам в родния ми край “, сподели патриархът.

По-късно същия ден вселенският патриарх участва на работа в Патриаршеския храм във Фенер. Службата отдадена на Четвъртата публикация от Акатиста на Пресветата Богородица бе отслужена от митрополита на Арта Калиникос. Посрещайки поклонниците от разнообразни райони на Гърция, Вартоломей акцентира грижата на Майката Църква за чедата й в целия свят, като обърна особено внимание на неотдавнашното предоставяне на автокефалност на Православна Църква в Украйна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР