Първоначалното предложение за един таван от 200 лв на мВтч

...
Първоначалното предложение за един таван от 200 лв на мВтч
Коментари Харесай

Две цени на тока за бизнеса ще има през 2023-а

Първоначалното предложение за един таван от 200 лева на мВтч отпадна Втората цена ще бъде калкулирана на база инвестици във ВЕИ и енергийна успеваемост Решението за обезщетенията е измежду най-важните в настоящия парламент поради късия му живот
На изключително съвещание в Народното събрание през днешния ден, 8 ноември, народните представители гласоподаваха новите обезщетения за електрическата енергия на бизнеса, които ще влязат в действие през 2023 година След като депутатите стигнаха до консенсус в енергийната комисия таванът да е 200 лева на мВтч за всички консуматори, в този момент бяха признати основни промени в зала.

Вместо една обща граница на цената, над която компаниите ще получават обезщетения, бяха утвърдени два разнообразни тавана - един за клиентите на ниско и приблизително напрежение и различен за тези на високо напрежение. Последните общо взето са няколкостотин от най-големите фабрики в България.
Реклама
За тези на ниско и приблизително напрежение, каквито са голям дял от всички консуматори на свободния пазар, таванът ще е 200 лева./мВтч, което е с 50 лева по-малко от настоящия. С други думи за тях цената на тока следващата година ще се намали с 20%. За огромната промишленост, обвързвана непосредствено към мрежата на Електроенергийния систематичен оператор, таванът ще остане 250 лева./мВтч.

Вторият таван обаче има значителната конвенционалност, защото може да падне до 200 лева./ мВтч, в случай че сдружението е направило вложения във възобновими източници на сила (ВЕИ), енергийна успеваемост или като цяло инвестиция в понижаване на потреблението на електрическа енергия. Такива действително имат доста от огромните предприятия в страната, като.

Предложението за това беше направено по време на съвещанието от народния представител на Демократична България Владимир Панев, като той го отбрани по следния метод:

" С компенсацията до момента (една цена за всички) не се избавят банкрути, а се прибавят облаги към огромните компании, които така и така регистрират положителни финансови резултати в последната година. Така се слага риск върху вложенията в енергетиката. Един таван от 200 лева./мВтч за всички се разграничава прекалено много от пазарните цени. "
Реклама
Решението общо взето значи, че се поставя завършек на практиката досега най-големите потребители да бъдат дотирани най-вече, само че също по този начин слага въпросителни дали точно огромната промишленост в България няма най-вече потребност от помощи измежду рецесията с енергийните цени.

По груби сметки общо сумата на обезщетенията за бизнеса следващата година ще доближи 13 милиарда лева, в случай че няма фрапантна смяна в цените на силата. Всички тези пари действително ще се обезпечат посредством приходите на енергийните производители или индиректно посредством самите компаниите консуматори, които купуват скъпата сила.
Предложението за обезщетенията
Условията, съгласно които крайните клиенти, присъединени в мрежа високо напрежение могат да бъдат обезщетени до по-ниския таван ще зависят от формула, в която вложения във ВЕИ или енергийна успеваемост ще прибавят спомагателна тежест. Формулата ще работи общо взето по следния метод: колкото повече зелени вложения е направила компанията, толкоз по-висок коефициент и по-голям късмет да бъде дотирана на по-ниската цена.

В базовия случай (без вложения във ВЕИ и енергийна ефективност) тези компании ще получават 80% обезщетения за всичко над 200 лева./мВтч и междинната пазарна цена за базов товар на сегмента " ден напред " на БНЕБ за съответния месец, само че оптималната цена ще бъде 250 лева./мВтч. Така да вземем за пример при междинна борсова цена от 500 лева./мВтч компенсацията ще бъде 80% от 300 лева или 240 лева, което прави последна цена на тока от 260 лева./мВтч, само че поради тавана компаниите ще заплащат 250 лева./мВтч. При междинна борсова цена от 400 лева обаче след компенсацията крайната цена се получава 240 лева./мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР