Първоначално се смяташе, че е причинено от сблъсък с метеорит,

...
Първоначално се смяташе, че е причинено от сблъсък с метеорит,
Коментари Харесай

Вероятната причина за най-голямото земетресение на Марс е разкрита след ръководено от Обединеното кралство проучване

Първоначално се смяташе, че е породено от конфликт с астероид, който е довел до сходни земетресения и преди.

Но след при търсене на голямата повърхнина на алената планета, обхващаща 144 милиона квадратни километра, интернационален проучвателен екип не откри следи от нов кратер.

Резултатите, оповестени в списание Geophysical Research Letters, демонстрират, че е доста по-сеизмично деен, в сравнение с смятаха учените.

Ръководителят на проучването доктор Бенджамин Фернандо от Оксфордския университет сподели, че констатациите даже могат да осведомят къде може да е безвредно да живеят хората, би трябвало да стане действителност.

„ Ние към момента считаме, че Марс няма дейна тектоника на плочите през днешния ден, тъй че това събитие евентуално е породено от освобождението на напрежение в кората на Марс “, сподели той.

„ Тези напрежения са резултат от милиарди години на еволюция; в това число охлаждането и свиването на разнообразни елементи на планетата с разнообразни темпове.

" Все още не разбираме изцяло за какво някои елементи на планетата наподобява са подложени на по-голямо напрежение от други, само че резултатите като тези ни оказват помощ да проучим по-нататък.

„ Един ден тази информация може да ни помогне да разберем къде би било безвредно за хората да живеят на Марс и къде бихте желали да избягвате! “

Прочетете още вести от науката и технологиите:
Възходът и падението на BlackBerry
Развенчаване на митовете за грипната ваксина
НАСА разкрива „ невероятни “ астероидни находки

Изображение: Трусът беше записана от спускаемия уред InSight на НАСА. File pic

Как протече търсенето

Походът да се откри кратер след земетресението беше огромно изпитание.

Това е по този начин, тъй като до момента в който Марс е по-малък от Земята, липсват му океани значи, че земната повърхнина е сходна.

Мащабното търсене изисква съдействие сред галактически организации и учени от целия свят, в това число Европейската галактическа организация, Китайската национална галактическа организация, Индийската организация за галактически проучвания и Съединените щати Космическата организация на Арабските емирства, която предложи потреблението на своите спътници.

Смята се, че това е първият път, когато всички задачи в орбита към Марс си сътрудничат по един план.

Но работата беше ръководена в Оксфорд от доктор Фернандо, който сподели, че би трябвало да „ послужи като образец за продуктивно интернационално съдействие в дълбокия космос “.

Трусът беше едно от последните събития, регистрирани от спускаемия модул InSight преди, повече от четири години след кацането на Марс.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР