Първоначалните предвиждания на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство

...
Първоначалните предвиждания на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство
Коментари Харесай

Очаква се добивите на пшеница да са малко под рекордната 2021 г.

Първоначалните предвиждания на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA) за междинния рандеман на пшеница през новата годишна продукция е за равнища към 5,20 т/ха. Реколтираните площи се пресмятат на 1,23 млн.ха. Общото произвеждане се прави оценка на 6,4 млн.т., което е с към 10% под рекордното произвеждане от 2021 година Вероятността за този сюжет с неточност ±5% е измерена на 55%. Песимистичният сюжет, където отклонението да е над 5% се преглежда с възможност 25%, а оптимистичният с 20%.

Първоначалната оценка за добива при ечемика през новата годишна продукция е от 4,95 т/ха при площи от 116 хил.ха. Най-вероятностните размери при ечемика ще възлязат на 575 хил.т. Вероятността за този сюжет с неточност ±5% е оценен на 45%. Оптимистичният сюжет се преглежда с възможност 35%, до момента в който песимистичният сюжет, където производството да бъде надолу с над 5% от междинната оценка е 20%, споделят от САРА. Оценките за междинните добиви при рапицата от новата годишна продукция се чака да бъдат към 2,75 т/ха. Реколтираните площи се планува да бъдат 114 хил.ха. Общото количество на добитата рапица за 2023/24 година се предвижда на 315 хил.т. с разлика ±5% от това произвеждане при възможност 50%. Песимистичният сюжет, където производството да падне под междинния диапазон е оценен на 35%, до момента в който оптимистичният сюжет се чака с 15% възможност.

Макар цените да се намаляват през последните няколко месеца най-много поради по-слабото международно търсене, те продължава да са с към 5% по-високи към същия интервал на предходната година, като се изключи слънчогледа. По-голяма изясненост за ценовите трендове при есенниците през тази година ще има след средата на април, разясняват още от САРА.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР