Първоначалната инвестиция е 11 млн. евро, което включва изграждането на

...
Първоначалната инвестиция е 11 млн. евро, което включва изграждането на
Коментари Харесай

След половин година: Френски самолетни части за Airbus от Пловдив

Първоначалната инвестиция е 11 млн. евро, което включва построяването на фабриката и оборудването, сподели Тиери Моц (вторият отляво на дясно), основен шеф по интервенциите на Latecoere.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Индустриалните зони притеглят от ден на ден вложители

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
7 юни 2017
Френски цех за самолетни елементи ще има до Пловдив

Производителят Latecoere е снабдител на колоси в авиацията като Airbus, Boeing, Bombardier и Embraer
18 дек 2016

200
работни места ще открие компанията до година и половина.
Първите елементи за самолетната промишленост от Пловдив ще се произведат след половин година в в този момент изграждащия се цех на френската група Latecoere. През идващите три години тя ще влага 15 млн. евро посредством локалното си сдружение " Латекоер България ". Това стана ясно при формалния старт на строителството в " Тракия икономическа зона " в сряда.

В предприятието ще се създават детайли за самолетни порти и електроразпределителни шкафове. Основният клиент на продукцията ще бъде Airbus. От неговите поръчки ще зависи и бъдещото уголемение на Latecoere в България.

Мерките на пловдивския цех

Сградата ще е ситуирана на повърхност от 5000 кв.м, от които 4000 кв.м са за произвеждане и 1000 кв.м за административни действия. Изпълнител на плана е пловдивският " Сиенит холдинг ", а архитект е " Архитектурно дизайнерско студио ". Строителството се чака да завърши при започване на идната година, след което новата мощ би трябвало да бъде сертифицирана. Плановете са предприятието да проработи през първото тримесечие на 2018 година

Първоначалната инвестиция е 11 млн. евро, което включва построяването на фабриката и оборудването. За три години вложението ще доближи 15 млн. евро, сподели Тиери Моц, основен шеф по интервенциите на Latecoere. Компанията ще ангажира 200 души личен състав през идващите 18 месеца. " Наскоро открихме нова фабрика 4.0 в Тулуза. Производството тук ще ни разреши да понижим разноските и да реорганизираме индустриалната си активност ", уточни Моц.

Като нов тип инвестиция за Пловдив дефинира плана кметът на града Иван Тотев. " Предприятията до момента са в региона на стоките за ползване, автомобилната промишленост и други Днес приказваме за произвеждане, обвързвано със самолетостроенето, а то е високотехнологично ", уточни Тотев.

Голямата част от продукцията на пловдивската фабрика ще бъде за Airbus. На самолетостроителния колос се дължат 50% от оборота на френската група и над 70% от поръчките. " Ако портфейлът с поръчки е много богат, това ще помогне на Latecoere да се откри и да притегли още работна ръка ", уточни посланикът на Франция Ерик Льобедел, който участва на церемонията.

Френската подготовка

Планът на френската компания да построи дружество край Пловдив стана явен в края на 2016 година след среща на френския дипломат с кмета на града, въпреки че инвестицията се приготвя от три години. Миналия септември Latecoere сътвори две сдружения в България - " Латекоер България " и " Лателек България ", надлежно с 200 хиляди лева и 100 хиляди лева капитал. И двете са регистрирани с предмет на активност произвеждане на части за самолетостроителната или галактическата промишленост. Сегашната инвестиция се извършва от " Латекоер ".

Френската Latecoere е основана тъкмо преди едни век. Първоначално създава дребни самолети, а от 1950 година стартира да прави разнообразни елементи и системи за други производители на самолети. Доставчик първо равнище е за компании като Airbus, Embraer, Dassault, Boeing и Bombardier. Специализирана е в две съществени области - корпусни детайли и порти (65% от общите приходи) и електрически шкафове и кабелни системи (35% - посредством LATelec). Централата й е в Тулуза, а производства има във Франция, Германия, Чехия, Мароко, Тунис, Мексико и Бразилия. За първата половина на 2017 година компанията регистрира 348.8 млн. евро доходи. По данни към края на 2016 година за групата работят 4338 души. Пазарната й капитализация е към 512 млн. евро.

Първият американски вложител

Това е вторият производител на съставни елементи за самолетната промишленост, който стартира активност в България. В началото на предходната година в София проработи американската Woodward, която прави разнообразни елементи и възли за ръководство на горивната система и контрола на задвижващите механизми на самолетите. Дружеството възнамерява 9 млн. лева вложения в границите на три години. При привършване на плана се чака в компанията да работят сред 160 и 190 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР