Първо значимо споразумение беше постигнато на срещата за климата на

...
Първо значимо споразумение беше постигнато на срещата за климата на
Коментари Харесай

Над 100 обещаха да прекратят обезлесяването

Първо значимо съглашение беше реализирано на срещата за климата на Организация на обединените нации в Глазгоу. Повече от 100 международни водачи дадоха обещание да прекратят обезлесяването и да възстановят горите до 2030-та година.

Бразилия, да вземем за пример, в която огромни елементи от Амазонската джунгла бяха изсечени, също ще подпише документа по-късно през днешния ден.

В Глазгоу международните водачи, измежду които на Съединените щати, Китай, Австралия и Франция, се ангажираха с вложения в размер на над 19 милиарда $ за постигането на тази цел. Учените считат обезлесяването за един от основните фактори за климатичните промени.

Споразумението включва финансиране с повече от 9 милиарда публични и частни средства. Експерти приветстваха договорката, само че предизвестиха, че предходната сходна през 2014 година изобщо не се е случила.

Същевременно индийският министър председател Моди съобщи, че страната му цели да реализира въглеродна индиферентност до 2070 година и ще усили възобновимите енергийни източници. Допреди няколко дни Индия, която е един от най-големите замърсители, отхвърляше апелите за въглеродна индиферентност.

Експерти обаче са на мнение, че с цел да се избегне климатична злополука, е належащо задачата да бъде реализирана по-рано - доникъде на века.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР