Първо заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати

...
Първо заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати
Коментари Харесай

Депутатите полагат клетва днес, избират председател на парламента

Първо съвещание на 50-ото Народно заседание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен ръководител ще бъде Силви Кирилов от " ИТН ", който е най-възрастният депутат.
Прочетете още
След клетвата депутатите ще би трябвало да изберат ръководител на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица. След образуването на парламентарните групи, президентът би трябвало да организира съвещания със седемте обединения в 50-ото Народно заседание, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление. Ще го получи най-голямата по бройка група – тази на ГЕРБ-СДС.

От обединението към този момент стартираха договаряния за държавно управление, само че по думите на водача на групировката Бойко Борисов към днешна дата сформиране на кабинет не е допустимо. Според Борисов, продължаването на диалозите с парламентарно показаните партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за ръководител на Народното събрание. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще предлагат Рая Назарян. От ПП-ДБ и Българска социалистическа партия към този момент обявиха, че няма да я поддържат.

Топ 5 от общо 31 гласоподаватели региона в страната, продължава с Варна, която излъчва 16 депутати,  Бургас, другите два софийски региона и Пловдив-град пък, ще бъдат представлявани в Народното събрание от сред 14 и 12 души.

Най-малко мандати – по 4, получават една трета от изборните региони. Това са Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Избирателните региони, чиито представители ще бъдат разпределени най-равномерно в Народното събрание, са Велико Търново и Плевен. Те излъчват депутати от всичките 7 партии и обединения – по един или двама души.

Най-неравномерно разпределени пък, са избранниците на Кърджали. Всичките им мандати – общо 5 на брой, ще бъдат запълнени от депутати на Движение за права и свободи.

Рекорда за най-вече депутати от една партия или коалиция, излъчени от един регион, държи 23 МИР София, който ще изпрати в Народното събрание 7 представители на ПП-ДБ.
 

Мъжете депутати ще бъдат 176, като те са се преборили с конкуренция от над 4 000 други мъже. Жените ще са доста по-малко – едвам 64. Те пък са определени всред над 1800 претенденти от женски пол.

По специалност в 50-ото Народно заседание ще влязат най-вече икономисти, адвокати, финансисти и инженери. Сред новите 240 ще има още треньор по латиноамерикански танци, някогашен таксиметров водач, управител в една от водещите международни самолетни компании, началник на фолклорен отбор, както и народен представител, до неотдавна работил в фамилния... рок бар.

Най-възрастният депутат ще бъде Силви Кирилов от Има Такъв Народ. 73-годишният лекар-уролог няма да бъде народен представител за пръв път, като един път по Конституция, той към този момент имаше уговорката да открие първо съвещание в качеството си на най-възрастен народен представител. Това се случи на 3 декември 2021 година, като по този начин даде старт на 47-ото Народно заседание. Разликата сред него и най-младия му сътрудник, е съвсем 50 години. Неговото име е Георги Кръстев и той е представител на ГЕРБ-СДС. 24-годишният регионален координатор на партията в Русе, е с опит като народен представител и към този момент беше най-младият измежду своите сътрудници и в предходния парламент.

Без никаква конкуренция се оказва и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който през днешния ден ще стартира своя мандат номер 13. Той стартира работа като народен представител още в първото Народно заседание след рухването на режима и в никакъв случай по-късно не е оставал отвън Народното събрание. След него се подреждат още двама представители на Движение за права и свободи, които имат зад тила си единствено с един мандат по-малко. Това са Йордан Цонев и Джевдет Чакъров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР