Първо, важно е да разберем какво се случва, когато виждаме

...
Първо, важно е да разберем какво се случва, когато виждаме
Коментари Харесай

Защо снегът е бял щом снежинките са прозрачни

Първо, значимо е да разберем какво се случва, когато виждаме избрани цветове. Видимата светлина на процедура съставлява талази с разнообразни дължини, които очи ни интерпретират като цветове. Когато светлината взаимодейства с обект, дължината на вълната светлина, която обектът отразява, дефинира какъв цвят е този обект за очите ни. Една пожарна кола наподобява алена, тъй като боята отразява назад избрани талази, които са в алената зона на забележимия набор, като в това време гълтам останалите. Когато един обект отразява всички дължини на вълната на светлината, които са във забележимия набор, този обект ни наподобява бял.

Да поговорим в този момент за водата, снежинките и снега. Чистата вода е напълно бистра, което значи, че светлината минават през нея, вместо да се отразяват назад към очните ни. Отделните снежинки също са ясни, само че когато са доста на брой наподобяват бели, което значи, че цялата светлина се отразява назад, вместо да минава напряко. Защо?

Ключов тук е методът, по който светлината взаимодейства с цялостен куп комплицирани форми като снежинки. Подобно на водата, светлината също може да сменя посоката си – когато попадне в лед – и по тази причина той може да наподобява мъждив даже когато е от чиста вода. В снежинките или ледените кристали цялата светлина се огъват като в ледено кубче единствено че не толкоз отмерено, тъй като имат по-разнообразни форми. Този развой продължава от снежинка на снежинка, до момента в който светлината не се отрази назад към нас, с цел да я забележим.

След като уточнихме това, би трябвало да отбележим и че от време на време снегът може да наподобява и наследник при верните условия. Белият цвят се случва, когато светлината се отразява от ледените кристали относително дребен брой пъти, без да прониква доста в снега. Светлината, която съумява да проникне по-дълбоко, е тази с по-големите дължини на вълната, които са от аления завършек на цветовия набор. Така те се гълтам и оставят по-късите дължини на вълната от синята страна на спектъра да се отразяват към нас.

И по този начин, какво разрешава на светлината да прониква по-дълбоко в избран сняг? Колко плътно са кристалчетата в него. Това по едно и също време ги слива в по-големи сектори лед и се понижава огромна част от дребните въздушни джобове в снега, което води до бяло-синьо изглеждащ сняг (и лед).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР