Първо трябва да проучим информацията от „Pandora Papers” (досиетата Пандора)

...
Първо трябва да проучим информацията от „Pandora Papers” (досиетата Пандора)
Коментари Харесай

Министерският съвет: Ще проучим информацията от досиетата Пандора

Първо би трябвало да проучим информацията от „ Pandora Papers” (досиетата " Пандора " ) и по-късно сигурно ще има реакция. Това обявиха от Министерския съвет по отношение на интернационалното следствие, което разкрива по какъв начин международни политици са употребявали данъчни убежища за персонална полза.

В изследването на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) попадат двама български политици, а също по този начин името на сегашния финансов министър на Сърбия Синиша Мали поради неговите многочислени първокласни парцели в България, които се ръководят от офшорни компании.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и някогашен кмет на Белград. През 2015 година журналистическо следствие разкри, че той е купил 24 първокласни жилището в българския черноморски курорт „ Св. Никола” на обща стойност към 5 милиона евро. Мали твърди, че обявата е неистина и призна, че е купил единствено едно жилище, което е записано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич от дълго време пази своя непосредствен помощник от всевъзможни подозрения в корупция и съобщи, че има цялостно доверие на финансовия си министър.

Според „ Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е притежател на жилища и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 година, по времето, когато беше стопански и финансов консултант на Александър Вучич – по това време вицепремиер на Сърбия.

Той е купил 24 жилището в България от компания на Сърджан Дабич – някогашен баскетболист и шеф на сръбския филиал на съветската нефтена компания „ Лукойл”.

Проведеното следствие, добило гласност като „ Pandora Papers”, включва повече от 600 публицисти от 150 медийни организации, в това число турската редакция на „ Дойче Веле “. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във притежание на Международния консорциум на проверяващите публицисти. Тези документи показват тясната връзка сред секрети офшорни покупко-продажби и световната финансова политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР