Първо съвместно заседание на правителствата на България и Македония утре

...
Първо съвместно заседание на правителствата на България и Македония утре
Коментари Харесай

Какво предстои на първото съвместно заседание между България и Македония?

Първо взаимно съвещание на държавните управления на България и Македония на следващия ден в Струмица. Премиерите Борисов и Заев го договориха още през август при подписването на историческия Договор за другарство и добросъседство.

Вижте директното включване на Ирина Цонева във видеото.

Струмица е градът, в който актуалният министър председател на Македония Зоран Заев беше12 години кмет. Град, които се развива с доста бързи темпове и всички хора, с които разговаряхме през днешния ден - градът с наслада и вяра на нова ера в развиването на двустранните връзки.

На съвещанието на следващия ден ще бъдат подписани девет значими документа за двустранно съдействие. Един от тях бе утвърден на днешното държавно съвещание в София за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е измежду целите на българското държавно управление и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от ограниченията за възстановяване на свързаността на всички нива в района, което директно ще се отрази на контактите сред жителите и компаниите.

Останалите са в региона на външната политика, вложенията, енергетиката за нова междусистемна газова връзка, също защитата, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от осъществяването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

През 1920 година Струмица е последният македонски град, който се предава на някогашна Югославия по Ньойския контракт. Затова и години наред той страда от тежка изолираност, беднотия и липса на каквато и да била инфраструктура. Днес обаче градът наподобява по радикално друг метод, споделят, че е един от най-бързо разрастващите се в страната. Хората тук гледат с вяра за по-добро бъдеще на стоплянето в връзките сред България и Македония.

Белег за подобряването в връзките сред двете страни е и монумент на убития болшевик Благой Янков, до който имаше плоча с надпис, че е погубен от български фашистки окупатор, а в този момент по заповед на премиера Зоран Заев надписът е оправен единствено на фашистки окупатор.

Спомен от предишното е и надписът на паметника на цар Самуил с О, за да бъде помакедончен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР