Първо по рода си споразумение, регулиращо връщането на мигранти по

...
Първо по рода си споразумение, регулиращо връщането на мигранти по
Коментари Харесай

Кипър и ЕК подписаха споразумение за връщане на мигранти по родните им страни

Първо по рода си съглашение, регулиращо връщането на мигранти по родните им страни, подписаха Кипър и Европейската комисия.

Подготвя се и Меморандум за съгласие, който ще включва План за деяние за по-ефективно ръководство на миграцията в средиземноморската страна и нужната й спомагателна финансова помощ от Евросъюза.

Споразумението включва ясни стандартизирани процедури за връщане на мигранти в техните страни по генезис посредством взаимни интервенции сред Кипър и Европейската комисия, с присъединяване на Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex) и Европейската работа за поддръжка в региона на убежището /EASO/.

Документът бе финализиран и утвърден на извършената през вчерашния ден среща в Никозия сред кипърския вътрешен министър Никос Нурис и заместник-генералния шеф на Генерална дирекция „ Имиграция и вътрешни работи ” на Европейска комисия Беате Гминдер, които го подписаха.

Кипър има максимален приток на незаконни мигранти съразмерно на популацията от всички държави-членки на Евросъюза, акцентира министър Нурис. От началото на тази година към този момент са подадени 1335 нови молби от търсещи леговище, което е съвсем 2 пъти повече, в сравнение с през януари 2020 година, като главните мигрантски потоци са от Африка.

Европейски Съюз признава, че Кипър е под голям напън от лица, търсещи леговище, и мигранти и ще продължи да го подкрепя, с цел да се оправи с това предизвикателство, съобщи Беате Гминдер.

Част от тази поддръжка е и подготвяният Меморандум за съгласие сред Кипър и Европейската комисия, който се чака да бъде подписан в идващите седмици.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР