Първо, нека си представим, че въртенето спира за една секунда.

...
Първо, нека си представим, че въртенето спира за една секунда.
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Земята изведнъж спре да се върти?

Първо, дано си представим, че въртенето стопира за една секунда. На екватора това би било все едно да сте в кола, която се е движела с 1670 км/ч, и да натиснете спирачките. Ако сте в постройка, ще се изстреляте в най-близката източна стена и ще изпитате 47 пъти по-голямо гравитационно ускоряване от това на нашата планета. Добрата вест е, че това може и да не ви убие. Но останалите неща ще го създадат.

Самата планета може и да е застинала, само че всичко останало ще продължи да се движи с тъкмо същата скорост, с която се е въртяла Земята преди да спре. Това включва атмосферата и всички океани. Само ветровете ще бъдат четири пъти по-бързи и по-силни от най-бързия вятър, регистриран в миналото (408 км/ч). И тогава ще се появи голяма вълна цунами, която ще унищожи всичко, което ветровете не са (а то може да не е много…).

Степента на провалите явно ще бъде по-голяма, колкото по-близо сте до екватора, само че в дълготраен проект това, че сте покрай полюсите, също няма да ви избави. Поради въртенето си Земята се издува в средата, тъй че полюсите са на към 21 км по-близо до центъра ѝ, в сравнение с екватора. Без въртенето обаче океаните ще мигрират към полюсите – където гравитацията е най-силна – създавайки надлежно опустошителни трусове, един доста огромен мегаконтинент от другата страна на екватора и два обособени океана.

Според Витолд Фрачек от картографската и аналитична компания Esri в Северния океан ще се намират по-голямата част от Европа и Русия под водата. Гренландия и цяла Канада, както и Чикаго, Сиатъл и Бостън също ще бъдат потопени. Ню Йорк към момента ще бъде покрай океана, само че в друга посока. В Южното полукълбо океанът ще е покрил големи елементи от Аржентина, Чили и Нова Зеландия, както и целия антарктически континент.

Така че, в случай че проектът ви за международна доминация е да забавите въртенето на Земята, най-добре бъдете на Северният полюс на добре оборудвана плаваща мобилна база. Денят ще стане дълъг на процедура 1 година, само че с циркулиране ще е допустимо да се симулира постоянен цикъл ден/нощ. В дълготраен проект обаче нещата няма да са прекомерно розови. Една невъртяща се Земя няма да има магнитно поле, защото течното ѝ ядро също би било неподвижно. Без магнитното поле дребното живи същества, които биха могли да оцелеят след такива катаклизми, в последна сметка биха починали от радиацията.

Ако разполагахте с повече време, нямаше да се постанова да се притеснявате за действителното закъснение на планетата, Земята към този момент се забавя от единствено себе си. През последното столетие продължителността на междинния ден се е нараснала с 1,7 милисекунди. Тази наклонност се дължи на приливите и отливите сред Земята и Луната, само че продължителността на деня се колебае и заради други резултати. При това движение ще са нужни 18,5 милиарда години, с цел да стане денят дълъг, колкото година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР