Първо издание на Фестивал на огъня и светлината в Габрово

...
Първо издание на Фестивал на огъня и светлината в Габрово
Коментари Харесай

В Габрово организират Фестивал на огъня

Първо издание на Фестивал на огъня и светлината в Габрово провежда на 15 юли локалното читалище " Будителите ".

В юлските вечери на една сцена в двора на читалището в централния квартал " Шести сектор " се събират актьори, владеещи танца с огън. Пред публиката в Габрово ще се показват локални групи и гостуващи реализатори от Пловдив и София. Младежкият конгрес допуска и продан на креативен хрумвания и умения сред участниците, които съчетават в представленията си танц, спектакъл и пърформанс. Това оповестиха уредниците от читалището.

В програмата е включена фестивална работилница. Едни от първите у нас актьори в изкуството на " огнения " танц - от столичната групировка " Bright eye ", ще покажат на по-неопитните техники за боравене с огнени принадлежности, а напредналите ще увлекат останалите в придвижванията с огъня. Обучението е гратис, належащо е претендентите да се запишат авансово, като изпратят своите имена и информация за контакт на имейла на организацията. Срокът  е 12 юли, а тричасовото образование ще се състои от 16 часа на 15 юли.

Същата вечер, още веднъж в двора на читалището, в тъмното ще заиграят пламъци, движени от ръцете на танцьорите от " Bright eye " - Петя Божинова, Даниел Нгуен и Николай Бързаков, който ще издигне над главите на феновете огнен чадър. 

Спектаклите в квартал " Шести сектор " са с вход свободен. Представленията в двете вечери ще стартират, откакто се стъмни, само че началото на шоу-програмата ще е час преди този момент. Рок бандата на учениците от Националната Априловска гимназия " Basement Tones ", ръководена от музиканта Момчил Косев, ще открие фестивала. Следващата вечер, още веднъж в 20:00 часа, пред публиката ще излязат младежите от група " Монолог " от филантропичната гимназия в Сливен.

Ден преди началото на феста, на 14 юли, габровските групи " Black fire ", " Light in Dark " и " F.I.M.S. - Fire in my soul " ще преминат в огнено шествие по залез по улиците на " Шести сектор " и на други оживени градски места, където ще привлекат вниманието с пламтящи фигури, изрисувани с огнен пой.

Във фестивалните вечери прекарванията ще добави светлинна апаратура, основана от Марина Стоянова и екипа на Центъра за неофициално обучение и културна активност " АЛОС ". 

Фестивалът на огъня и светлината е първият в Габрово и се организира с финансовата поддръжка на националния фонд " Култура ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР