Първо искам да кажа - дълбок поклон пред колегите си?

...
Първо искам да кажа - дълбок поклон пред колегите си?
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Струва ми се, че някой настъпи мотиката, ама много яко

 Първо желая да кажа - бездънен реверанс пред сътрудниците си? По-добър колектив в никакъв случай не е имало в НЦЗПБ, 148 години стават тази година от основаването му. Чисто човешка признателност към сътрудниците ми, нищо трагично не е станало. Дай Боже всеки по този начин да го изпратят.

Това съобщи пред Българска национална телевизия пенсионираният от служебния здравен министър, към този момент някогашен шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.  

Той на смешка добави, че е добре да се спрат митингите в негова отбрана, с цел да не се пречи на " значимата работа на Министерството на здравеопазването ".

" Не съм очаквал да прояви подвиг никой, изключително министър Кацаров ", съобщи професорът и се пошегува с кариерното израстване на служебния министър: " Тъй като той беше зам.-министър във второто държавно управление на Иван Костов, от този момент много израстна в пациентската активност. Предлагам да се учи подобен раздел " Пациенти ", тъй като е доста значим ". 

Проф. Кантарджиев съобщи още: " Не желая да дотягам на хората с взимане на разнообразни пози. Аз съм си аз, аз съм си доктор. Искам да благодаря на тези, които ме поканиха за работа - това значи, че ме ценят - мен и свършеното от мен. Но в този момент не желая да занимавам нито обществото, нито фамилията си с " бъдещи проекти ".

" Не желая да разясня, само че мисля, че много хора, които са замисляли моето премахване, в този момент съжаляват. Не знам коя политическа мощ стои зад това. Сега настана такова време, че в случай че няма опасност против него, значи си никой ", означи той. 

" Струва ми се, че някой настъпи мотиката. Ама доста крепко. Лошото е, че с едно настъпване няма да се разминат нещата ", съобщи проф. Кантарджиев.

Той показа: " С придвижване на възрастта имам податливост към история, и тази наклонност ще се ускори. Само преди десетина години имаше същата обстановка с морбилито, каквато в този момент имаме с ковид - ваксини се купуваха, ваксини се подаряваха на прилежащи нам страни. И стана зараза и 24 дечица за жалост умряха. Сега министърът събра " екип " да търси махана на тези, които се бориха с ковид... Извинявайте, само че мисля, че нещо направихме. И популярност богу, че имаше политици, които можеха да се оправят с ковид. Помните какво стана с Испания, с Италия, със Западна Европа. Да благодарим на бог, че оказа помощ на България ".

" Правилно в този момент се насочиха към възрастните, трудноподвижни и прочие Критики доста, само че пътищата са два - в случай че искаш да намалиш разпространяването в обществото, имунизираш хората в дейна възраст, в случай че искаш да спреш смъртността - имунизираш възрастните хора ", разяснява проф. Кантарджиев. 

" Ще кажа на критикарите - в случай че водачите на коли за спешна помощ, сестри и лекари не се бяха имунизирали януари-февруари, през март-април щяхме да имаме взрив на болестта. Не може хора с антиваксърска настройка да популяризират подправени вести посредством Facebook, че почнали да мрат от имунизациите. Къде мрат, бе? Един милиард се имунизираха, къде са толкова умрели? ", попита той.

" В началото на епидемията гледахме по интернет - какво се случва в Италия, в лечебните заведения им, умрелите там. През това време сътрудниците ни уплашени - нямаме маски, нямаме ръкавици. И тогава стана дума, персонално аз предложих - да търсим някаква гражданска или военна готовност на лекарите, тъй като бяхме застрашени да останем без личен състав. И тогава министър председателят Борисов сподели - българският доктор си извърши дълга ".

Професорът пожела на новото здравно министерство " огромни триумфи ": " Да държат имунизацията, да стимулират лекарите, с цел да стимулират хората и да има доста ваксини, както се вършат в този момент ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР