Първо е застрелян, а после прегазен с кола: избягалият с

...
Първо е застрелян, а после прегазен с кола: избягалият с
Коментари Харесай

Предател, престъпник, морален труп: Какво се знае за убийството на дезертиралия руски пилот

П ърво е убит, а след това прегазен с кола: избягалият с хеликоптер в Украйна съветски боен водач беше погубен в Испания. Според следователи покушението е осъществено от експерти. Това показва   Виктор Черецкий за .

Накъде водят следите?

Руският водач Максим Кузминов, дезертирал в Украйна, е бил погубен в Испания на 13 февруари тази година. Това стана известно на 19 февруари. Говорител на испанската следствена работа изясни за Дъждовни води забавянето на информацията с ''трудностите, свързани с изследването на случая - по-специално с установяването на самоличността на убития, който е живял в страната с украински документи, издадени на фиктивно лице''.

Какво се знае за летеца Кузминов?

През септември 2023 година стана известно, че Максим Кузминов е отвлякъл съветски боен хеликоптер Ми-8 от Курска област и се е приземил с него в Украйна. Той изясни постъпката с отвращението си от войната и нежеланието да прави военни закононарушения. По-късно основното разследващо ръководство на Украйна изясни, че дезертирането му е било подготвяно няколко месеца.

Украинските медии оповестяват, че Кузминов самичък се е свързал с разследващата работа на страната. За това той получил гаранции за сигурност и заричане за парично заплащане. На собствен ред съветските държавни медии оповестиха, че с изключение на водача на борда са се намирали и са починали щурман и боен механик.

Who's encouraging them? It's their choice! They had to BEG us in the beginning & they know they'll be slaughtered if they surrender. Putin IS worse & has more $$ than other autocrats. He just had the Russian pilot who defected killed in Spain.
— Chalkystring (@chalkystring)
Убийството е дело на експерти

Експертът криминалист от Мадрид Пабло Коста обръща внимание на " извънредно жестокото ” ликвидиране на руснака. По Кузминов са изстреляни сред 6 и 12 патрона, след което върху натрупа е минал автомобил, с който убийците са избягали от мястото на престъплението. Според специалиста точно това е довело до първичната версия, обявена от локалните управляващи - че повода за убийството може да е почистване на сметки от страна на някои изключително рискови незаконни групи.

Коста напомня, че убийството е осъществено на източното крайбрежие на Испания - в град Виляхойоса, провинция Аликанте, където живеят доста руснаци и украинци. Тялото на Кузминов е открито на изхода от подземния гараж на жилищен комплекс. Предполага се, че убийците са били двама и са чакали руснака в гаража, където са стреляли по него. Той се е опитал да избяга, само че не е съумял.

Според специалиста убийството е осъществено от " експерти ”. За да прикрият следите си причинителите са изоставили автомобила, с който са избягали от мястото на престъплението, на към 20 километра от града. По информация на следствието колата в действителност е била благосъстоятелност на Кузминов. Освен това, до момента в който са следели жертвата си, причинителите усърдно избягвали видеокамерите по улиците на Виляхойоса и всевъзможен контакт, даже образен, с локалното население.

" Очевидно това не е било комплицирано ”, изяснява специалистът, уточнявайки, че в жилищния комплекс, където е осъществено убийството, не живеят доста хора. Повечето жилища там са ваканционни жилища, употребявани най-вече през летните месеци. Един от дребното живущи в комплекса изяснява пред следствието, че не знае нищо за съседа си руснак. Виждал го е единствено няколко пъти в дните преди убийството и предположил, че е служащ, който ремонтира някой от жилищата в комплекса.

Russian pilot Maksim Kuzminov was killed in a barrage of gunfire in a Spanish village and then run over with his own vehicle by assailants who then used the car to escape. He defected to Ukraine with his plane in 2023 after negotiating some money
— Andreas Harsono (@andreasharsono)
" Тих и неконфликтен човек ”

Представители на испанските управляващи разясниха пред Дъждовни води, че нямат информация за някакво съмнително държание на Кузминов по време на пребиваването му в страната. Напротив - той създавал усещане на " спокоен и неконфликтен човек ”. В същото време държавните съветски медии упрекват военния водач, че злоупотребявал с алкохол и опиати, създавал проблеми и разказвал в детайлности за дезертьорството си на съседите си испанци. Същите медии настояват, че украинските служби са забъркани в убийството на Кузминов. Испанските проверяващи служители на реда не са разкрили доказателства за сходно нещо. Знае се единствено, че на Кузминов е предлагано да остане в Украйна, където, по думите на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов, " е щял да бъде в сигурност ”.

Криминалистът Пабло Коста изрази съжалението си, че Кузминов не се е обърнал към управляващите в Испания за политическо леговище и помощ, с цел да могат правоохранителните органи в страната да подсигурят сигурността му. Това освен е помогнало на убийците да извършат закононарушението, само че и затруднява следствието, счита Коста. Що се отнася до украинския паспорт с друго име и фамилия, който руснакът е имал, специалистът счита, че той най-вероятно е бил публикуван от украинските управляващи по искане на самия Кузминов.

Russian Pilot Maxim Kuzminov Who Defected to Ukraine Killed in Spain
— Democracy Now! (@democracynow)
Испания: " Акт на държавен тероризъм ”

Убийството на съветския водач, за което оповестяват съвсем всички испански издания, провокира отрицателна социална реакция. Ако се съди по казаното от няколко политолози за Дъждовни води, постинги на испанци в обществените мрежи и по мненията към тях, съвсем няма подозрение, че зад убийството стоят съветските служби за сигурност.

Така да вземем за пример политологът Алехандро Гомес счита, че ликвидирането на Кузминов може да се дефинира като ''акт на държавен тероризъм'' и че в случай че ''се потвърди присъединяване на съветските служби за сигурност, това може да има скръбен резултат върху бъдещите испано-руски отношения''. Политическият анализатор напомня също, че сходни покушения или опити за покушения на руснаци, оповестени за " врагове ", са осъществявани неведнъж през последните години както в Русия, по този начин и в чужбина.

Заплахи против Кузминов

Убеждението на доста испанци, че точно съветските специфични служби са ликвидирали Кузминов, се поддържа от споменавания в локалните медии за закани против водача, идвали неколкократно от Русия. През октомври 2023 година телевизионният канал " Россия 1 " излъчи репортаж за Кузминов, в който хора, показали се за част от Главното ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (бившето ГРУ), споделят, че той " няма да доживее правосъдния развой ". А Сергей Наришкин, шеф на съветската работа за външно разузнаване, е споделил по адрес на Кузминов следното: " Този изменник и нарушител се трансформира в честен мъртвец още сега, в който планираше своето мръсно и извънредно закононарушение ".

Смъртта на Кузминов провокира паника и измежду членовете на съветската диаспора, които са получили политическо леговище в Испания като преследвани в родината си. Така да вземем за пример вестник " Еспаньол " разгласява изявление с Никита Чибрин, който през 2022 година е отказал да взе участие във войната против Украйна и е дезертирал от съветската войска, а в този момент работи в ресторант на испанското атлантическо крайбрежие. Пред изданието той споделя, че се опасява за живота си, макар че е предпазен от испанските управляващи.

* Видеото е архивно:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР