Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов

...
Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат спиране на избора на нов главен прокурор

Първо да се одобряват измененията в Конституцията, по-късно нов Висш съдебен съвет и по-късно нов основен прокурор. Това прикани депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски в Народното събрание.

" Внасяме декларация в деловодството на Народно събрание с апел към Висш съдебен съвет дружно с Движение за права и свободи и ПП-ДБ да се изчака с избора на нов основен прокурор ", уточни съобщи Деница Сачева от ГЕРБ.

Тя акцентира, че декларацията по тематиката ще бъде гласувана в Народно събрание идната седмица.

" Искаме да има транспарантен и обективен избор на нов основен прокурор, както и да има огромна правосъдна промяна в границите на Конституционни промени ", сподели още тя.

Рая Назарян от ГЕРБ добави, че не се месят във волята на правосъдната власт.

" Ние насочваме само зов към Висш съдебен съвет да не се прибързва с избор на нов основен прокурор до момента в който приключат измененията в Конституцията, както и до окончателното изговаряне на Конституционен съд за висящото пред него дело. Считаме, че в случай че процедурата не бъде спряна и продължи да бъде променяна без тези предпоставки, то няма да има обективен и транспарантен избор на новия основен прокурор ", сподели още Назарян.

Тя изясни, че полемиката по промени в Конституцията е напреднала и има съответни оферти от парламентарните групи.

" Ако имаме единодушие, то включва и нов Висш съдебен съвет, към този момент работната група е почнала работа, тъй че считаме, че до края на юли месец да бъдат подготвени предложенията за промени в Конституцията ", приключи депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ посочи, че внасят декларацията за изчакване от страна на Висш съдебен съвет за избор на основния прокурор по две аргументи.

" Първата е, че има формирано дело в Конституционен съд, което касае този въпрос, а втората тематика е, че ние приказваме от дълго време за потребността от правосъдна промяна и затова няма какво друго да създадем, с изключение на да призовем Висш съдебен съвет, и това сме създали с импортираната декларация. Това е апел и никога вмешателство ", посочи Карадайъ.

Делян Пеевски напомни, че всяка група ще внесе свои планове за промени в Конституцията.

" Не е разумно съвет с изминал мандат да избира нов основен прокурор, въпреки всичко той е със 7-годишен мандат. Ние единствено ги призоваваме ", повтори Пеевски.

Относно обжалването на правосъдния министър на избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор Пеевски сподели, че това е решение на съда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР