Първият завод на TSMC в Аризона достигна етапа на инсталиране

...
Коментари Харесай

TSMC ще произвежда три пъти повече чипове в САЩ от планираното


Първият цех на TSMC в Аризона доближи стадия на инсталиране на оборудването за чипове
(снимка: TSMC)

TSMC, най-големият производител на чипове по контракт в света, има намерение да усили вложенията си в Съединени американски щати до 40 милиарда $. В резултат на това тайванската компания ще може да създава три пъти повече чипове в Щатите, в сравнение с планираше по-рано. TSMC е обект на необикновен интерес за американските управляващи, поради комерсиалната война с Китай.

Днес стартира инсталиране на оборудването в първия цех на TSMC в Аризона. По този мотив компанията направи изказване по отношение на по-нататъшните си проекти за разширение на индустриалния обект. Инвестициите в плана ще доближат 40 милиарда $, до 2026 година ще проработи второ дружество, способно да създава 3-нм чипове, а общата продуктивност на двата завода ще доближи 60 000 силициеви пластини на месец, заяви Nikkei Asian Review.

Пазарните наблюдаващи чакат Apple, AMD и Nvidia да са измежду първите клиенти на новите предприятия за чипове. Първоначално TSMC разгласи проекти да похарчи 12 милиарда $ за създаване на един цех и да усвои производството на 5-нм артикули на своя конвейер в размери, еквивалентни на 20 000 силициеви пластини на месец. Компанията планираше също да отвори 1600 работни места за завода си в Аризона.

Актуализираният проект допуска освен произвеждане на по-модерни 4-нм артикули в първия цех, считано от 2024 година, само че и създаване на втора фабрика, която до 2026 година ще стартира да създава 3-нм чипове. Съответно размерът на вложенията ще бъде повишен до 40 милиарда $, а броят на силициевите пластини, обработвани месечно от двете предприятия, ще се усили до 60 000 броя. Броят на чиновниците ще нарасне до 4500 души.
още по темата
Когато проработи, вторият цех на TSMC в Аризона ще бъде освен най-модерният в Съединени американски щати по стандартите на компанията, само че и най-екологичният. Той ще създава чипове както за устройства с ниска мощ, по този начин и за високопроизводителни системи.

AMD не крие обстоятелството, че ще повери на локалния цех на TSMC своите най-модерни чипове, а създателят на Nvidia разяснява, че инвестицията на TSMC в Съединени американски щати трансформира играта за цялата промишленост.

На церемонията по-късно през днешния ден ще участват сътрудници и клиенти на TSMC, както и високопоставени чиновници на държавната власт, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. TSMC ще бъде показана от създателя Морис Чанг, ръководителя Марк Лиу и основния изпълнителен шеф СиСи Уеи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР