Първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Георгеску съобщи,

...
Първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Георгеску съобщи,
Коментари Харесай

Румъния отлага преминаването към еврото до 2029 г.

Първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Георгеску заяви, че Румъния ще отсрочи прекосяването към еврото до 2029 година Оценката е основана на настоящото положение на главните макропоказатели в страната, които изискват обилни корекции и време за реализацията им.

Припомняме, че в началото Румъния си сложи за цел приемане на еврото през 2014 година, само че срокът бе преразглеждан няколко пъти, напомнят медиите. Влизането в Еврозоната беше отсрочено за 2019 година, след това за 2024 година, а в този момент очевидно ще има още едно отсрочване с 5 години.

Румъния имаше благоприятни условия сред 2015 и 2017 година, когато можеше да кандидатства за присъединение към подготвителния механизъм ERM II на Еврозоната. По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, избрани в Договора от Маастрихт (за ценова непоклатимост, обществени финанси и резистентност на дълга, непоклатимост на валутния курс и равнище на дълготрайните лихвени проценти). В момента Румъния не дава отговор на всички критерии.
свързани новини3410на 16.12.2021
Бившият министър председател на Румъния Флорин Къцу също приказва за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 година за срока 2027-2028 г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg