Първият за сезона грипен вирус тип В,беше доказан чрез Real

...
Първият за сезона грипен вирус тип В,беше доказан чрез Real
Коментари Харесай

Първи заразен с грип тип В у нас

Първият за сезона грипен вирус вид В,беше потвърден посредством Real Time RT-PCR  от Националната референтна лаборатория „ Грип и ОРЗ “. Той се отнася  към линията B/Victoria, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Вирусът е разпознат в носогърления секрет на 10-годишно дете, което е лекувано амбулаторно  във Варна, прецизират от Центъра. 

Грипът може да бъде разпознат по неочакваната висока температура и общото чувство за неразположение, болки в ставите и мускулите. Важно е той да се диагностицира допустимо най-бързо, с цел да се употребяват още първите 24 часа антигрипните препарати. Вирусът отслабва имунната система и в случай че не се лекува в точния момент постоянно следва бактериална зараза, предизвестяват лекарите.

Припомняме, че първите случаи на грип у нас бяха открити след средата на ноември, като ставаше въпрос за грип вид А. Той беше потвърден при две дами от Сливен, които бяха приет в болница.

„ В момента циркулират разнообразни вируси, с разнообразни недоволства. Има грип, има и коронавирус. Традиционно се чака пикът на грипния сезон да стартира след 15-ти януари ”, сподели шефът на джипитата в района доктор Костадин Сотиров. Лекарят напомня, че е доста значимо  редовното проветряване на пространствата и персоналната хигиена. Грипът е по-сериозно заболяване от другите вирусни инфекции и се предава по въздушно-капков път.   Затова е добре  болните да бъдат виновни към себе си, околните и близките, да остават вкъщи и да се лекуват, с цел да не разнасят вирусите и да заразяват другите хора. По време на лекуването доста значим е приемът на топли течности “, напомня доктор Сотиров.

Продължават да нарастват и случаите на Коронавирус, въпреки, че болестта протича доста по-леко, в сравнение с преди 2 години, показват експертите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР