Първият в света селски музей за улично изкуство се открива

...
Първият в света селски музей за улично изкуство се открива
Коментари Харесай

Първият музей за улично изкуство в света се открива в Старо Железаре

Първият в света селски музей за улично изкуство се открива през днешния ден в хисарското село Старо Железаре. То е фамозно с това, че по фасадите на къщите му са изрисувани облиците на международни водачи, звезди и известни персони. В експозицията се демонстрират истински предмети и принадлежности, употребявани от художниците за основаването на стенописите, както и платна с лозунги от манифеста за селския авангард.



За по-интересен образ и известност на селото семейство Пирянкови канят свои полски възпитаници, които вършат реалистични изображения на международни звезди върху фасадите и дуварите на къщите в Старо Железаре. Интересно е, че тези звезди са в другарство с локални колоритни поданици.



Вече 10 години продължава тази активност в селото. Затова и основателите са решили да обобщят находките в този първи по рода си селски музей на уличното изкуство. В него са подредени както снимки и постери от предходни издания, по този начин и артефакти от разнообразни акции, провеждани през годините.



" Истинският авангард се ражда на село. Имаше празна зала в читалището. Ние имахме супер огромни и хубави панели, печатани в Полша и ги изпратихме тука. Ще ги гледат доста хора и ще им се радват. Освен тези панели, събрахме и доста фотоси за живота на село ", описа Катаржина Пирянков, уредник на фестивала.

" Много обичам тези планове и това село. Всички планове са доста артистични. Аз доста обичам България ", сподели Анна Косуик, студент от Полша.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Всяка година тематиката на пленера има друг образ, а тази година са избрали тематиката за пътешествието като в селото към този момент участват известни холивудски артисти и техните герои като Индиана Джоунс, Джак Спароу. Пленерът продължава до 18 август.

Вижте повече в директното включване на Владислав Севов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР