Първият в страната Център за диагностика и лечение на усложнения

...
Първият в страната Център за диагностика и лечение на усложнения
Коментари Харесай

От Плевен и Сливен търсят помощ в пост ковид центъра на Св....

Първият в страната Център за диагностика и лекуване на затруднения след Коронавирус зараза, който беше открит през август в Пловдив, работи на цялостна пара. Всеки ден приблизително по 15 преболедували минават през кабинета с разнообразни недоволства.

Пациентите, които се доверяват на пловдивските експерти от МБАЛ „ Св. Мина “, не са единствено от града под тепетата. Масово идват хора и от Плевен, Стара Загора, Сливен, Хасково и Пазарджик. На всички тях изцяло гратис им се вършат белодробни, съдови проучвания, както и базови такива - цялостна кръвна картина. Пациентите се преглеждат от кардиолози, инфекционисти и интернисти.

„ Основните затруднения, които се получават, са тромбофлебити на горни и долни крака, лесна отмалялост, мускулни болки до неспособност да вървят. Най-важното е, че те го установяват по време на осъществяване на ежедневните си действия като вървене по стълби. Казват - пребивавам на третия етаж, преди се изкачвах безпроблемно, а в този момент го върша на почивки “, изясни доктор Цветан Деведжиев, който е шеф на пост коронавирус центъра.

Затова той счита, че здравното министерство би трябвало да сътвори стратегия за вторична профилактика и диспансеризация на сходни случаи. Обикновено при задъхване се назначавала физиотерапия за възстановяване на дишането и кинезитерапия. Най-често проблеми с дишането и издръжливостта имали хората сред 45 и 50 години - без значение от пола. Докато при по-младите казусът се проявявал най-вече при дамите.

Често преболедувалите коронавирус се оплаквали и от сърцетуптене, косопад и психоемоционално въздействие. „ Голяма част от хората развиват страхова невроза или стартират да страдат от нарушавания в паметта и концентрацията. Коронавирусът отключва и ревматологични, и мускулноставни недоволства “, добави доктор Станка Павлова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР