Първият в Румъния и Източна Европа биологичен принтер, който ще

...
Първият в Румъния и Източна Европа биологичен принтер, който ще
Коментари Харесай

Кога ще ги стигнем … румънците

Първият в Румъния и Източна Европа биологичен принтер, който ще „ принтира “ човешка тъкан , е планиран и сбъднат в западния град Тимишоара. В скоро време предстоят проби в центъра на медицински проучвания ОнкоДжен, оповестява в. „ Адевърул “.

Президентът Клаус Йоханис, който беше на посещаване в основния град на региона Банат в понеделник, съобщи в края на визитата си, че е разкрил паралелно с „ университетската Тимишоара “ и „ културната Тимишоара “, също и една „ научна Тимишоара “.

„ Тимшоара е град на нововъведенията и конкурентноспособността “, съобщи Йоханис на излизане от центъра за медицински проучвания ОнкоДжен, построен вследствие на инвестиция от 12 милиона евро (от еврофондове) и открит предходната година.

Президентът беше сюрпризиран да научи, че в седалището на ОнкоДжен в Тимишоара се работи по реализирането на първия биопринтер в Румъния и в Източна Европа.

Макар да наподобява излязъл от научнофантастичните филми, този принтер ще „ принтира “ човешка тъкан, а напредналата технология ще разреши произвеждането от стволови кафези на уши, нос, кожа, кръвоносни съдове и органи, отбелязва изданието.

Ръководителите на плана от компанията Symme3D, които са осъществили, също за първи път в Румъния, принтери за смола (пластмаса) и за метал, споделят, че не престават възходящата наклонност, стартирана още от основаването на компанията.

Сега приготвяме за първи път в Румъния 3D биологичен принтер, 100 % румънски,

споделя Калин Брандабур, изпълнителен шеф на компанията.

Той прецизира, че дружно с медиците и откривателите от научния център в Тимишоара работят по план за принтиране първоначално на хрущяли, които са едва кръвоснабдени, „ а откакто опитът ни нарасне и според от резултатите, реализирани при нос, уши, колена, можем да преминем и към принтиране на кожа, дребни кръвоснабдени органи и кръвоносни съдове “.

В немного далечно бъдеще ще отпечатваме и функционални органи, бъбреци, мускули, огромни тъкани за случаите на пациенти с тежки изгаряния, добави още Брандабур. (БТА)

https://www.youtube.com/watch?v=cWaEfyrMhH8

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР