Първият учебен ден мина за учениците и за част от

...
Първият учебен ден мина за учениците и за част от
Коментари Харесай

Кой е най-старият университет в света

Първият образователен ден мина за учениците и за част от студентите. И с цел да разнообразим тематиките, за които всяка година се приказва по този мотив, ние избираме да разкажем нещо любопитно от историята. А точно – за най-стария университет в света.

Както и бихме предположили, като постройка просъществувала толкоз доста време, е понатрупала много история, била е очевидец на доста и значими събития в света, едно от които ѝ се случва и на нея.

Нямаше по какъв начин да не останем изненади от обстоятелството, че университетът Наланда е учреден още през V век, и то в Индия, написа lifestyle.bg. Точно по този начин, тъкмо там, преди цели 16 века, или 1600 години. Дори и преди влиятелния Оксфорд. Звучи необикновено, нали? Но е самата истина.

Също по този начин, той освен е бил издигнат и учреден, а е функционирал и като настоящ университет, в който са се обучавали хора. Висшисти с дипломи очевидно, че е имало и доста, доста от дълго време. Жалко обаче, че тогава те не са могли да се снимат, с цел да можем да съпоставим церемониите по завършването им тогава с тези в този момент.

Но Наланда може да се похвали и с още нещо върхово. В най-хубавите си и дейни години е бил хазаин на над 10 000 студенти от целия свят и е бил считан за един от най-големите центрове за образование в античния свят, написа BBC.

За страдание обаче университетът е бил опустошен към края на XII век. При случая до основи е изгоряла именитата му библиотека, което значи, че огромна част за знанията от античния живот също е била заличена. През идващите няколко века нищо по този начин и не се случва със постройката, тя просто си остава в руини.

През XIX век обаче (цели седем века след пожара) за Наланда се появяват положителни вести. Очаква се да бъде възобновена и по този начин и се случва. И в този момент, към този момент в XXI век, университетът продължава да работи, продължава да са се развива, да посреща нови и нови студенти и да се преобразява по отношение на все по-бързо изменящата ни се съвременна ера.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР